Winnaars boek over dronefotografie bekend!
De 5 winnaars van het eerste Nederlandse boek over dronefotografie zijn bekend! Er zijn ontzettend veel inzendingen binnenkomen maar Pf mocht maar 5 winnaars loten.
De winnaars zijn:
- Jans Knigge
- Gertie Pieters-Bouvrie
- Rob de Wind
- Marijn Olislagers
- Richard van Herwaarden
Gefeliciteerd! Er wordt persoonlijk contact met jullie opgenomen.
In het nieuwste nummer van Pf staat een artikel over het boek van Van Duuren Media, het eerste boek over dronefotografie. Pf mag er maar liefst 5 verloten! Hieronder staat de recensie welke ook in Pf staat.
Fotograferen met drones groeit snel in populariteit. De kosten voor een ready-to-fly basissetje zijn gezakt tot een paar honderd euro en je hoeft er nauwelijks nog iets voor te kennen of te kunnen om ermee te vliegen. Geen wonder dat ze bijna letterlijk de winkels uitvliegen. Maar drones zijn nog niet ‘fail-safe’ en zeker niet hufterproof. Veiligheid en privacy zijn twee problemen waar dronepiloten mee te maken krijgen. Ook is er heel weinig kennis op het gebied van de steeds veranderende wet- en regelgeving bij de meeste drone-eigenaren en -verkopers. Het is daarom goed dat er nu een boek is over dronefotografie, maar hoe goed is het boek?
‘Dronefotografie’ van Wiebe de Jager bevat een hoop informatie voor wie wil beginnen met vliegen met drones. De Jager is een enthousiaste amateur drone-piloot en schrijft onder andere voor dronewatch.nl over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onbemande luchtvaart. Het boek behandelt vrijwel alles wat voor de aanschaf en het vliegen met drones van belang is. Van de verschillende types tot de besturing, de wetgeving en het fotograferen met drones. Het grootste deel van het boek, zo’n 80 van de 140 pagina’s, is gewijd aan de fotografie. Voor ervaren fotografen is het echter eigenlijk allemaal bekende kost en is de informatie tamelijk oppervlakkig. Het boek gaat vooral in op fotografie met de wat goedkopere drones, die vrijwel allemaal van action-cams als de GoPro zijn voorzien. Fotograferen met wat zwaardere drones, voorzien van een systeemcamera of videocamera, komt nauwelijks aan bod. Ook de voor- en nadelen van diverse soorten beeldstabilisatie en trillingsdempers of het gebruik van verschillende objectieven blijft hierdoor onbesproken. En die specialistische kennis zou zeker meerwaarde aan een boek als dit kunnen geven.
De hoofdstukken die gewijd zijn aan de aanschaf van en het vliegen met drones bevatten meer bruikbare informatie. Een aantal verschillende drones wordt besproken, de basiselementen van het vliegen met een drone komen aan bod en er is een apart hoofdstuk over wetgeving. Handige weetjes over de omgang met bijvoorbeeld LiPo accu’s blijven niet onvermeld. Ook worden een aantal websites genoemd waar nog meer specifieke kennis is te halen.
Met name op gebied van apparatuur blijft De Jager aan de oppervlakte. Bij de verkrijgbare drones wordt alleen ingegaan op de gangbare merken voor de consument en wordt bij de professionele systemen een gerenommeerde leverancier als het Nederlandse Aerialtronics niet genoemd. De Jager zegt in het boek vaak dat je goed moet overleggen met leveranciers zodra je iets anders wilt dan een standaard pakket. Dan zou het goed zijn om dit soort bedrijven met veel expertise op het gebied van luchtfotografie en camerasystemen te vermelden. Een appendix of verwijzing naar een website met adressen zou ook een goede oplossing zijn geweest.
Safety First
Op het gebied van veiligheid, een van de grootste problemen waar drones mee hebben te maken, geeft De Jager een aantal bruikbare tips en gaat hij deels in op mogelijke oorzaken van crashen zoals het wegvallen van het GPS-signaal of het onvoldoende rekening houden met de windrichting. Een uitgebreidere bespreking hiervan zou best nuttig zijn geweest. Incidenten met drones zijn nu eenmaal vaak aanleiding voor verscherpte wetgeving. Op het gebied van wetgeving is het boek zeker actueel, met vermelding van de wetgeving die op 1 juli is ingetreden en de aanpassingen die verder in het jaar nog van kracht zullen worden. Als het goed is, gaat het een stuk eenvoudiger worden om in ieder geval met lichte drones onder de vier kilo, die door de wetgever worden aangeduid als ‘minidrones’, te gaan vliegen, ook voor professionals. De website waar De Jager voor schrijft – www.dronewatch.nl – is een goede om te onthouden voor actuele informatie op dit gebied.
Voor gevorderde fotografen is ‘Dronefotografie’ niet zo geschikt om meer te leren over fotograferen met drones. De meeste inspiratie krijg je wellicht van een aantal van de foto’s, waaronder enkele van Amos Chapple die vorig jaar ook een portfolio in Pf had. Voor een goed overzicht van alle zaken rondom het vliegen met een drone zelf is het boek wel nuttig, al was het maar omdat het voorlopig het enige naslagwerk is dat er aan is gewijd.
Dronefotografie
ISBN nummer 9789059408357
Wiebe De Jager
Van Duuren Media
Deze actie is gesloten.