Werk van De Ondergedoken Camera krijgt UNESCO-status
Het werk van de fotografen Ad Windig, Carel Blazer en Frits Lemaire, die onderdeel uitmaakten van de verzetsgroep De Ondergedoken Camera, wordt toegevoegd aan het Nederlandse Register van Memory of the World van de UNESCO. De collecties van Windig, Blazer en Lemaire worden bewaard bij het Maria Austria Instituut in Amsterdam, dat het initiatief tot de nominatie nam.

© Frits Lemaire/MAI
Verzetsgroep De Ondergedoken Camera
In september 1944 hebben twee jonge mannen in Amsterdam Zuid het plan om de bevrijding vast te leggen op foto en film. Maar al snel dringt tot hen door dat de oorlog nog lang niet voorbij is. Fritz Kahlenberg en Tonny van Renterghem stellen dan een grote groep samen om alle facetten van het verzet vast te leggen. Deze mannen en vrouwen weten van elkaar ook niet wie er bij betrokken is.

© Ad Windig/MAI
Ze fotograferen de illegale zendinstallaties, het prepareren van bommen. Het transport van wapens, verborgen in kinderwagens en handkarren en het geheime parallelle telefoonnet. De onderduik en het vervalsen van papieren. In de extreem koude winter komt er nog een thema bij, de vrieskou en de honger.

de Binnenlandse Strijdkrachten, Oudezijds Achterburgwal Amsterdam, mei 1945
© Ad Windig/MAI
Tentoonstelling De Ondergedoken Camera
De tentoonstelling die precies vier weken na de bevrijding opent in het fotoatelier van Marius Meijboom op de Keizersgracht onder de naam De Ondergedoken Camera is een unieke reportage van de bezetting en het georganiseerd verzet daartegen. Een rond verhaal dat nergens anders zo werd verteld. Het Maria Austria Instituut nam het initiatief om deze collectie fotografie toe te voegen aan ons nationaal erfgoed.

© Frits Lemaire/MAI
De Ondergedoken Camera is niet vergeten. Zojuist verscheen bij uitgeverij WBOOKS een nieuw fotoboek dat de beelden in een historisch kader plaatst en op 1 mei 2025 opent in het FOAM een tentoonstelling met het werk van de verzetsgroep. De oorspronkelijke expositie is verloren gegaan, het is een geheel nieuwe selectie die nog eens benadrukt dat De Ondergedoken Camera thuis hoort in het Nederlandse Register van Memory of the World van de UNESCO.
