Pierre Crom wint Zilveren Camera 2014
De Zilveren Camera 2014 is gewonnen door Pierre Crom met zijn serie gemaakt op de rampplek van de MH17. Wil je meer weten over Pierre Crom en zijn werk op de rampplek, lees dan dit artikel.
Claudia Hinterseer voorzitter van de jury van de Zilveren Camera vertelt over de jurering: “Wat ik te zien kreeg, daar was ik heel erg tevreden over. Ik zie alleen maar het beste dat ingestuurd is.” De prijs werd zondagmiddag uitgereikt door Jan Ton Prinsze, country director van Canon, hoofdsponsor van de Zilveren Camera.
Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek
Bij de prijs voor vernieuwende fotojournalistiek gaat het om verkennen van grenzen. Het aantal ingezonden projecten was dit jaar beperkt en een aantal inzendingen kwam bovendien niet voor de prijs in aanmerking omdat er geen sprake is van een journalistiek project of vanwege het ontbreken van echt vernieuwende elementen. Toch is de jury positief over twee projecten die zij met volle overtuiging nomineerde. Stan van Engelen: “Wel alle lof voor de inzendingen, er is veel moeite voor gedaan. Combineren van media kan ook problematisch zijn. Er zou wel wat meer vraag mogen zijn naar dit soort projecten.” Van de 21 inzendingen staken er twee boven uit: Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. De andere nominatie die veel bewondering oogstte bij alle juryleden is Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.
De prijs gaat naar: Love Radio, gemaakt door Anouk Steketee en Eefje Blankevoort. “Love Radio is een radiosoap. Er wordt fictie gebruikt om gevoeligheden te omzeilen. Hoofdvraag in het project is wat verzoening eigenlijk is”, aldus Steketee.
De Prijzen
Natuur en milieu enkel: Olivier Middendorp met zijn beeld van de ganzen bij Schiphol die bijeen worden gedreven om te worden vergast. “Twee jaar geleden mocht ik alleen op afstand een foto maken. Het is me gelukt om nu dichterbij te mogen komen”, vertelt hij.
Natuur en milieu serie: Theo Bosboom met een serie over de natuur die zich in rap tempo herstelt na de brand op de Hoge Veluwe.
Sport enkel: Pim Ras met de kopbal van Robin van Persie. “Van dit soort beelden weet je dat ze de hele wereld overgaan. Het is kicken als je zo’n foto maakt.”
Sport serie: Pim Ras met zijn serie van de Nederlandse schaatsers in Sotsji.
Portretten enkel: Reinier van der Aart met zijn foto van Daan Roosegaarde.
Portretten serie: Ernst Coppejans met zijn serie over homoseksuelen in West-Afrika. “Mijn geportretteerden nemen wel een risico en dat weten ze”, vertelt Coppejans.
Binnenlands nieuws enkel: Marcel van den Bergh met zijn foto van de herdenkingsplek van de familie Wals, slachtoffers van de MH17. “Ik was er heel emotioneel mee bezig en voor mij is het fotograferen van de herdenking een soort van afsluiting”, vertelt hij emotioneel.
Binnenlands nieuws serie: Hille Hillinga. Met zijn serie van de derde ceremonie van de slachtoffers van de MH17 op de vliegbasis in Eindhoven.
Cultuur en entertainment enkel: Peter de Krom met de opbouw van het ‘grootste vreugdevuur ter wereld’ in Duindorp.
Cultuur en entertainment serie: Ilvy Njiokiktjien (winnares van de Zilveren Camera 2013) met haar serie over verjaardagen. “Het was een leuke serie om te maken, maar ik doe het nooit meer! Vooral het plannen was erg lastig.”
Buitenland documentair enkel kwam op naam van: Robert Oosterbroek. Oosterbroek: “Ik sta liever achter de camera dan in de spotlights. Ik ben twee keer vijf dagen in Kiev geweest en maakte deze foto precies 365 dagen geleden. Het is voor het stadion van Dynamo Kiev.
En bij de series: Pierre Crom met zijn serie over de MH17. Crom: “Ik was niet de eerste fotograaf op de rampplek, maar ik was er wel binnen een paar uur.”
De winnaar in de categorie Binnenland Documentair is Shody Careman won enkel met een beeld van de laatste nacht van Andrea. Peter de Krom won bij de series. Zijn moeder nam de prijs in ontvangst omdat Peter herstellende is van een operatie. Zijn moeder geeft aan dat humor zijn grootste kracht is.
Totaal 5397 beelden uit 664 inzendingen
De uitreiking van de Zilveren Camera vond plaats in het Gemeente Museum in Den Haag. Uit de inzendingen van 664 deelnemers die in totaal 5397 beelden in zeven categorieën instuurden, heeft de jury 42 nominaties geselecteerd. De presentatie van de 62e uitreiking van de 62e editie was in handen van Wilfried de Jong.
Het aanbod was volgens de jury, bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten, ook dit jaar weer zeer divers. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji. Bij de nominaties zit behalve werk dat groot nieuws in binnen- en buitenland verslaat, ook fotografie die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen.
Nationale Portretprijs
Dit jaar hebben de juryleden van de Nationale Portretprijs 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Over het algemeen vond de jury de spoeling nogal dun; er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond. Niettemin was de jury erg onder de indruk van vijf opvallende portretten. Gerard Wessel (1960), kreeg de prijs met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).