terug

Winnaars Nikon European Film Festival

“Nederlander Ad van Brunschot wint ´People´s Choice´-prijs” 

Nikon kondigt vandaag de winnaars aan van het Nikon European Film Festival, in samenwerking met de onafhankelijke filmorganisatie Raindance en de Oscar-winnende regisseur Asif Kapadia.

Not A Pizza Order’ van Cécile Ragot uit Frankrijk wint de Grand Prix.

Not A Pizza Order’ van Cécile Ragot werd door de jury gekozen als winnaar van de Grand Prix tijdens de laatste beoordelingsronde in het British Film Institute in Londen. Alle juryleden waren onder de indruk van deze krachtige film waarin de moeilijkheden rond huiselijk geweld centraal staan. Ze werd geprezen om haar gedenkwaardige verhaal en haar ongelooflijke technische vakkundigheid, door een ogenschijnlijk routinegesprek te verfilmen tot een aangrijpend relaas.

Cécile Ragot, Grand Prix-winnaar van dit jaar, zei: “Deze prijs is zo’n geweldige aanmoediging om door te blijven gaan met het maken van films. Ik ben de juryleden erg dankbaar. Ik maak films in de hoop dat ze wellicht een impact hebben op het leven van mensen of hun perceptie, en deze prijs betekent dat ik deze hoop misschien wel kan verwezenlijken.”

De ‘People’s Choice’-prijs, gebaseerd op individuele likes en deelacties op www.nikonfilmfestival.com, werd gewonnen door ‘At Night They Work’ van de Nederlander Ad van Brunschot.

Ad van Brunschot, de winnaar van de ‘People’s Choice’-prijs, zei: “Ik maak sinds een jaar films met mijn Nikon-camera en daarom besloot ik mee te doen met het Nikon European Film Festival. Voor het thema ‘Everyday Moments’ zocht ik naar een alledaagse maar toch opvallende aangelegenheid zodat ik tijdens het filmen de techniek die ik de afgelopen veertig jaar als fotograaf heb ontwikkeld, goed kon gebruiken. De omstandigheden die gepaard gaan bij nachtelijke wegwerkzaamheden, zijn spectaculair te noemen. De damp van heet asfalt, de opstelling van lampen en het ruige werk zorgen voor een dynamische compositie waarin ik kon spelen met lijnen en scherptediepte. Ik ben ontzettend blij met het resultaat en natuurlijk de award en ik hoop nog mooie films te gaan maken met de gewonnen Nikon D750-filmkit.”


De door de jury gekozen winnaars van andere categorieën waren:

•       Best Narrative – Bad Luck van Martin Taube, Zweden

•       Technical Excellence – ‘Evasion’ van Pierre le Gall, Frankrijk

•       Best Student Entry – Diamondjaw van Tormi Torop, Estland

Het Nikon European Film Festival, dat nu voor het tweede jaar gehouden wordt, heeft inzendingen ontvangen van meer dan 500 opkomende kortefilmmakers uit heel Europa. Met als thema ‘Everyday Moments’ werden zowel filmliefhebbers als professionals uitgedaagd om een korte film van maximaal 140 seconden te maken, waarbij een alledaags moment op een originele en boeiende manier in beeld wordt gebracht.

De winnaars werden gekozen door de jury, voorgezeten door Asif Kapadia, regisseur van de Oscar-winnende documentaire ‘Amy’. Emmy-genomineerd fotograaf en filmmaker Pieter ten Hoopen, de oprichter van het onafhankelijke filmfestival Raindance, Elliot Grove, en Dirk Jasper van Nikon Europe, zaten eveneens in de jury.

 181354-Nikon European Film Festival-a2e79b-large-1443520129

Categorieën en prijzen

De winnaar van de Grand Prix, Cécile Ragot, ontvangt een Nikon D810-filmkit en een volledig verzorgde reis van een week naar het Cannes Film Festival in mei 2016 als de bijzondere introducé van Raindance om te netwerken.

De twee winnaars van de subcategorieën ‘Best Narrative’ en ‘Technical Excellence’ ontvangen ieder een Nikon D750 en 3.000 euro aan prijzengeld. De winnaar van ‘Best Student Entry’ ontvangt een Nikon D750-filmkit en 2.000 euro aan prijzengeld. De filmmaker die de ‘People’s Choice’-prijs wint, ontvangt een Nikon D750-filmkit.


Bekijk ook deze items