Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Surrealistische precisiewerken – Demuynck gooit alles op één hoop

Foto Koen Demuynck
Foto Koen Demuynck

Geroemd door rapper Kayne West in diens blog. Koen Demuynck maakt kunststukjes, surrealistische fotowerken. Vooral voor de advertentiewereld. Ook maakt hij vrij werk. Voor het eerst laat hij dit vrije werk zien in een expositie. Niet zozeer op eigen initiatief. Het gemeentebestuur van het Vlaamse Sint-Pieters-Leeuw verzocht hem uitdrukkelijk zijn werk te laten tonen. Zo’n twintig werken zijn daarom van 11 tot en met 20 maart te bewonderen in cultuurcentrum Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Hopelijk later ook in Nederland.

Op de vraag hoe hij op ideeën komt voor zijn werk blijft het even stil. “De ideeën ontstaan gewoon. Ik ga niet aan tafel zitten om iets te bedenken. Ze komen plots in me op. En dan ga ik ermee aan de slag. Het is een kwestie van uitproberen. Pas als ik ermee bezig ben, weet ik of iets werkt of niet.”

The Making Of - Foto Koen Demuynck
The Making Of – Foto Koen Demuynck

Het begon allemaal met de foto van de olifanten. Ze liggen op een hoop, lijken door Demuynck op elkaar gestapeld. “Het idee voor deze foto ontstond bij een bezoek aan de dierentuin. Ik was daar niet om te fotograferen, het was een uitje met de familie. Er lagen twee olifanten te rusten, daar heb ik foto’s van gemaakt. Thuis leek het me leuk om die twee olifanten over elkaar te leggen. Dat heb ik geprobeerd. Ik ben nog een aantal keer teruggegaan om foto’s te maken van de olifanten in verschillende houdingen. Daarna is het een kwestie van alles in elkaar shoppen en veel geduld. Het is eigenlijk heel simpel. Je moet er alleen veel energie en tijd in steken.”

“Ik kan geen foto’s van olifanten bij elkaar monteren die onder verschillende lichtomstandigheden zijn gemaakt,” vult de fotograaf aan. “Daarom gebruik ik vrij zacht, diffuus licht.”

Foto Koen Demuynck
Foto Koen Demuynck

Na de olifanten volgden andere dierenstapels. Koeien, paarden en stieren: alles belandde op een hoop. Recent maakte hij een stapel van de leden van de fanfare. Maar hij heeft meer ideeën. “Ik ben bezig met werken met giraffen en leeuwen. Ik had deze werken eigenlijk klaar willen hebben voor de expositie, maar dat is niet gelukt. Het kost veel tijd en ik moest het even rustig aan doen.”

Sprekend is ook het beeld van de zwarte wolven met de prachtige blonde vrouw. “Voor de foto zijn geen echte wolven gebruikt,” verklapt Demuynck. “Die kon ik niet naar de studio halen. Het zijn ook niet meerdere wolven, het is een verzameling foto’s van één wolfshond. Het dier liet zich overigens niet makkelijk fotograferen, het was heel schuw en niet te dirigeren.”

Nuchter en bescheiden, zo is de fotograaf te typeren. De lof van de Amerikaanse rapper vond Demuynck tof. “Maar ik vind het toffer wanneer de buurman mijn werk goed vindt.” Met het compliment van Kanye heeft hij dan ook niet veel gedaan. “De eerste vijf dagen was het wel drukker, toen werd ik veel gebeld. Daarna werd het rustiger.”

Foto Koen Demuynck
Foto Koen Demuynck

De fotograaf laat voor het eerst zijn werk zien in een expositie. “Ik heb daar wel eens over nagedacht, maar ik twijfelde altijd. Zitten mensen op mijn werk te wachten, vroeg ik me af. Ik ben publiciteits-fotograaf, heb geen ervaring met exposeren. Ik weet ook niet hoe het werkt. Moet ik zelf met werk aanbellen of moet je worden gevraagd? Misschien kan iemand me dat vertellen. Wie weet heb ik hierna wel de smaak te pakken.” Meer informatie: www.koendemuynck.com.


Bekijk ook deze items