terug

Structuur bariet doet detaillering mossen teniet

Foto An van Abeele
Foto An van Abeele

De Vlaamse An van Abeele vroeg eerder dit jaar om hulp. Ze wilde weten waar haar fotoserie, waarin ze de magische wereld van mossen belicht, het beste op uit zou komen. Voor het advies kwam, had ze haar keuze qua materiaal al bepaald. Met een expert van Fifo Color heeft ze besproken wat mogelijke alternatieven hadden kunnen zijn.
Het ging om een serie van vijf foto’s van mossen. Deze microscopische wereld wilde ze goed laten uitkomen. Licht speelt een belangrijke rol in haar foto’s. Als materiaal dacht ze zelf aan bariet op dibond verlijmd. “Tijdens mijn studie was ik bezig met een macroproject,” vertelde Van Abeele over de serie. “In de winter kun je echter geen vlinders of libellen vastleggen. Ik ben me toen gaan concentreren op mossen. Die mossen vormen een magische wereld, zo dicht bij de grond.”
Foto An van Abeele
Foto An van Abeele

Het advies van Fifo:

We zitten wel op eenzelfde lijn, laat de expert van Fifo na het gesprek weten. “Onze eerste keuze zou geen bariet geweest zijn, ondanks dat de kleuren op dit papier goed over zouden komen. Maar, vanwege de fijne detaillering in de afbeeldingen, die laat zien hoe fragiel de natuur kan zijn enerzijds, en de structuur van bariet anderzijds, zouden wij niet voor dit papiertype kiezen. De structuur van het papier zal het beeld namelijk wat ontkrachten.”
“Wij denken dat de foto’s mooier uit zouden komen op een papiersoort waarvan de structuur van het oppervlak niet afleidt. Een mooie vakprint op hoogglans pearl papier, of een vakprint achter acrylaat is naar ons idee een mooie optie. Beide genoemde papiersoorten zijn op chemische basis. Wanneer gekozen zou worden voor een FineArt papier, zouden we kiezen voor een papiersoort met een glad oppervlak.”
“Het formaat wat we zouden adviseren, is sterk afhankelijk van de kijkafstand. Een klein micro-organisme komt naar onze mening wel het best tot zijn recht op een groot formaat; de impact zal dan veel groter zijn. An heeft haar foto’s in het formaat 40 x 60 cm laten drukken. De jury heeft haar geadviseerd om ze een volgende keer op een groter formaat af te laten drukken.”
Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’.
Meer adviezen lezen? Je vindt ze hier.


Bekijk ook deze items