terug

Hoe komen reisfoto’s het beste tot hun recht in het interieur?

 

Foto Christina Möller
Foto Christina Möller

Christina is een fotografe die het reizen en fotograferen graag combineert. Het fotograferen is een uit de hand gelopen hobby en ze merkt dat ze steeds kritischer wordt op zichzelf. Ook haar echtgenoot is inmiddels besmet met het fotografievirus. Ze leest met veel plezier PF om te zien wat andere fotografen inspireert en beweegt om een bepaalde richting of stijl te kiezen. De artikelreeks over het printen op diverse materialen heeft ze met belangstelling gelezen. Een aantal van de reisfoto’s die ze in de afgelopen jaren heeft gemaakt, wil ze laten afdrukken. Ze wil de foto’s ophangen in huis en aan mensen cadeau doen. Maar op welk materiaal kan ze dit het beste doen?

Expert van Fifo:

De meegestuurde beelden hebben we bekeken en met Christina besproken. Je zou voor ieder beeld een goed passend materiaal kunnen kiezen, maar omdat het in huis komt te hangen en het bij elkaar best een aantal beelden zijn, is eenheid toch mooier. Christina wil bij voorkeur de beelden zo puur mogelijk houden, geen specifieke bewerkingen in Photoshop, hooguit wat met contrast of de beelden omzetten in zwart-wit.
Om de eenheid voor de woonkamer te houden, is het mogelijk om iets met een drieluik of een collage te doen. Op die manier kunnen meerdere beelden op een rustige manier getoond worden. Qua materiaal zouden we kiezen voor een chemische afdruk gemonteerd op dibond. Vanwege de vele details (vaak ook in de lichte en donkere partijen) is gekozen voor een chemische afdruk. Voor extra bescherming kan het beeld gelamineerd worden.
We hebben ook gesproken over een speelse collage, daar heeft ze een mooie plek voor in huis. Een aantal beelden hebben we afzonderlijk besproken.

Foto Christina Möller
Foto Christina Möller

– De detailfoto van de oude Chevrolet kan erg mooi op geborsteld aluminium geprint worden, zonder wit, zodat het beeld ‘transparant’ wordt en de aluminiumstructuur zichtbaar is. Ook het spel van het licht glanzende aluminium met de matte inkt maakt het een beeld om naar te blijven kijken.
– Het rode beeld uit China kan op twee manieren goed tot zijn recht komen. De eerste manier is door te kiezen voor Pearl (metallic) papier gemonteerd achter 10mm acrylaat. Dit geeft veel diepte en de rode kleur wordt dan heel sprekend. Ook kan gekozen worden voor een matte afdruk, zoals een FineArt paper met een wat grovere structuur, bijvoorbeeld Hahnemuhle William Turner.
Foto Christina Möller
Foto Christina Möller

– De man op het paard lijkt zo uit een westernfilm te komen, maar hij is bij toeval op dat moment op de rots gaan staan. Hier blijf je naar kijken, dus een groot formaat is wel op zijn plaats. Afgedrukt op een mooie zachte FineArt (zoals Ultra Smooth wat de kleuren helder en fris doet ogen), met een passe-partout en een dun zwart lijntje eromheen, maken dit een afdruk waar je naar blijft kijken.
Dit advies is een tijdje geleden al gegeven. In de tussentijd heeft Christina de foto’s laten afdrukken. Het resultaat hangt inmiddels aan de wand. Ze heeft Fifo een foto gestuurd van een van de omgetoverde wanden in haar huis.
Foto Christina Möller
Foto Christina Möller

Meer informatie: www.fifocolor.nl.
Meer afdrukadviezen lezen? Je vindt ze hier.


Bekijk ook deze items