terug

Stoere portretten van kale mensen

Foto John Sassen
Foto John Sassen

Pure Bold is de naam van de serie portretten die fotograaf John Sassen maakte van 26 kale mensen. De fascinatie voor kaalheid kwam niet voort uit eigen ervaring, Sassen heeft nog een volle bos haar. “Pure Bold is een vervolg op het project Pure Red, waarbij ik roodharigen heb geportretteerd. Nadenkend over een vervolg kwam ik terecht bij kale mensen. Die vind ik zelfverzekerde, stoere uitstraling hebben. Mijn eerste project ging over haar, daarom vond ik het leuk om nu mensen zonder haar te fotograferen.”

“Ik heb eerst mensen in mijn kennissenkring gevraagd of ze wilden poseren. Zij reageerden positief en wilden graag meedoen. Maar dat waren alleen mannen. Ik wilde ook vrouwen laten poseren. Kaalheid bij vrouwen heeft echter vaak te maken met een vreselijke ziekte. Die kant wilde ik niet op. Ik zie de laatste tijd veel foto’s van zieke mensen. Daar heb ik alle respect voor, maar ik wilde een andere sfeer creëren.”

“Ik wist dat er een ziekte is waarbij sprake is van chronische kaalheid: Alopecia. Deze ziekte begint met kaalheid op het hoofd en kan zich uitbreiden over het lichaam. Ik heb de Alopecia vereniging benaderd met de vraag of ik een oproep mocht plaatsen op hun website voor mijn project. Dat wilden ze natuurlijk niet zomaar, daar moest ik eerst de nodige verklaringen voor afgeven. Uiteindelijk stemden ze in en mocht ik zowel op hun website als in hun nieuwsbrief een oproep doen, waaronder voor kale vrouwen. Vier vrouwen hebben op mijn oproep gereageerd, waarvan ik drie heb geportretteerd.”

“Het fotografen van kale mensen was emotioneel gezien niet anders dan bij mensen met haar. Het viel me op dat ook de vrouwen juist heel zelfverzekerd waren. Ze spraken bovendien de wens uit dat dit project zou helpen om kaalheid bij vrouwen uit de taboesfeer te halen. Ik vond het frappant dat ze dit alle drie, afzonderlijk van elkaar, zeiden.”

Foto John Sassen
Foto John Sassen

“Technisch gezien was het alleen even puzzelen hoe ik de flitser moest plaatsen. Vooraf was voor mij al duidelijk dat ik een low key –achtige foto wilde maken: zwart-wit met een harde belichting en hoge contrasten. De juiste stand van de flitsers is dan erg belangrijk om vlekken te voorkomen.”

De geportretteerden reageerden positief op de foto’s. “Alleen één van de dames schrok van de eerste aanblik van de foto. Ze vond deze te mannelijk, terwijl ik haar uitstraling juist zelfverzekerd en krachtig vond. Ik heb haar daarop de andere foto’s van de serie laten zien. Uiteindelijk heb ik voor de expositie een andere foto gekozen. Een middeling van de foto die zij het mooist vond en die ik had uitgekozen. Dat is de enige concessie die ik heb gedaan.”

Foto John Sassen
Foto John Sassen

Sassen maakt veelal portretfoto’s en doet aan bedrijfs- en huwelijksfotografie. “Dat is allemaal werk in opdracht. Daarnaast vind ik het belangrijk om elk jaar een project te maken van vrij werk. Daarin hoef ik me niet te houden aan wensen van de klant, maar heb ik volledig de vrijheid. Zo heb ik vorig jaar bijvoorbeeld de serie Fairytails gemaakt, waarin ik klassieke sprookjes als Roodkapje en het meisje met de zwavelstokjes heb vertaald naar de hedendaagse tijd.”

Ook is hij parttime docent op de fotovakschool. “Dat heeft me eigenlijk wel verwonderd, dat ik het zo leuk vindt om les te geven. Prachtig wanneer je mensen die bij wijze van spreken net een camera hebben gekocht en me glazig aankijken bij het woord ‘diafragma’ in drie maanden tijd kunt leren een technisch goede foto te maken. En dan niet in de automatische stand.”

Foto uit Pure Red - John Sassen
Foto uit Pure Red – John Sassen

Volgend project

Het idee voor een vervolg op Pure Bold heeft Sassen al. “Pure Blond wordt mijn volgende project. Ik wil namelijk een drieluik maken. Ook hier wil ik voor de hele serie een specifieke techniek gebruiken. Het worden wederom zwart-wit beelden, maar ditmaal gemaakt met een 4 x 5 inch camera. De modellen verschillen dan alleen qua haar. Maar dat wordt eerst een beetje uitproberen.” Meer informatie: www.haskon.nl.


Bekijk ook deze items