terug

Start restauratie kleurendia’s Ed van der Elsken

fbc17bd2-7af7-4085-b29d-9db09321da04

Het Nederlands Fotomuseum start met de restauratie van kleurendia’s van Ed van der Elsken. Met 45.000 dia’s wordt dit het grootste fotorestauratieproject ooit uitgevoerd in Nederland. Het museum beheert het complete fotoarchief van Ed van der Elsken, een van de meest invloedrijke fotografen van Nederland. Hoewel hij wereldwijd bekend staat om zijn unieke zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste dertig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur.

Vanuit de missie van het Nederlands Fotomuseum om het fotografische erfgoed van Nederland te behouden én te tonen, is het de ambitie om ook dit deel van het oeuvre van Van der Elsken meer bekendheid te geven. Daarom neemt het museum het initiatief om in 2016 een tentoonstelling te organiseren waarin de kleurenfotografie van Van der Elsken de hoofdrol heeft. Deze tentoonstelling zal komende zomer te zien zijn op De Parade. Bovendien staat er een heruitgave gepland van zijn eerste kleurenfotoboek, EYE LOVE YOU uit 1977.

Eye love you : Ed van der Elsken
Eye love you : Ed van der Elsken

Groots restauratieproject
Het archief van Ed van der Elsken stelt het museum voor een grote uitdaging: de door schimmel aangetaste dia’s moeten op korte termijn voor verder verval worden behoed. Door vochtige omstandigheden in zijn woonhuis in Edam, werden circa 45.000 kleurenbeelden aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, dan tast het langzaam de foto aan en verdwijnt het beeld. Alleen door de beelden per stuk te reinigen, kunnen zij definitief bevrijd worden van schimmel. Het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum heeft hiervoor een speciale methode ontwikkeld.

factsheet-EYE-LOVE-YOU-nl3

Restauratiemethode
Het schoonmaken van de kleurenfoto’s wordt het grootste fotorestauratieproject ooit uitgevoerd in Nederland. De kosten van een dergelijke grootschalige restauratie en de tentoonstelling in het Parademuseum zijn aanzienlijk. Om dit unieke kleurenarchief te kunnen behouden en te presenteren aan de huidige en toekomstige generaties, doet het museum een beroep op subsidies, sponsoring en fundraisers. In het voorjaar van 2016 zal het museum voor het brede publiek een nationale crowdfunding starten.


Lees hier meer over de kleurenfotografie van Ed van der Elsken

Het Parademuseum wordt gefinancierd door de BankGiro Loterij.


Bekijk ook deze items