terug

Ricoh GR II met grote beeldsensor

1-0b6b7b94ba2fd8b668a68217fb367eff
Ricoh introduceert zijn nieuwste digitale compactcamera: de GR II. Dit nieuwe model combineert compacte afmetingen – perfect voor snapshotfotografie op straat – met hogeresolutiebeelden in hoge kwaliteit. Die zijn het resultaat van een grote beeldsensor die net zo groot is als de sensor op de digitale spiegelreflexcamera’s van PENTAX.
De GR II is de opvolger van de GR die in mei 2013 geïntroduceerd werd. Dit nieuwe model kreeg hetzelfde concept als de andere exemplaren in de GR-serie: de perfecte balans tussen beeldkwaliteit en draagbaarheid. De GR II is ook het eerste model in deze serie, dat beschikt over wifi- en NFC-functies (Near Field Communication) waarmee je de camera eenvoudig koppelt aan smartphones en andere mobiele devices.
De basisspecificaties zijn een hoogwaardige lens, een grote CMOS-beeldsensor van APS-C-formaat en de GR ENGINE V-beeldengine. Deze is nog krachtiger dankzij het opnieuw programmeren van het witbalansalgoritme. Hierdoor zijn de precisie van AWB-controle (Automatic White Balance) en de compensatieoptie ter voorkoming van ruis door hooggevoeligheid verbeterd.
3-867bd3a5250e2ba159af47765dd4a107

Belangrijkste features

 1. Hoogwaardig hogeresolutiebeeld dankzij de GR 18,3 mm F2.8-lens
 • De GR II beschikt over een compacte, hoogwaardige GR-lens met een brandpuntafstand van 28 mm (op een 35 mm-camera). Deze lens bevat twee zeer nauwkeurige asferische lensonderdelen en een glaselement met een hoge brekingsindex en lage dispersie-eigenschappen. Deze combinatie minimaliseert vervorming en chromatische aberratie, en zorgt voor scherpe, contrasterende beelden. De heldere beeldweergave (zelfs bij het maximale diafragma van F2.8) en zijn waarheidsgetrouwe beeldreproductie bij tegenlicht maken dat je de charme van een unifocale lens optimaal beleeft.
 • Dankzij zijn irisdiafragma met negen lamellen creëert de lens een waarheidsgetrouw gevoel van diepte en een natuurlijk bokeh-effect. Dat stelt jou in staat prachtige lichtbundels vast te leggen met gesloten diafragma.
 • De ND-filter (Neutral Density) – die handmatig en automatisch te bedienen is – maakt het gebruik van een open diafragma mogelijk, zelfs bij een zonnige, heldere hemel. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan je fotografiecreativiteit bij outdoorfotograferen.
 1. Grote beeldsensor en GR ENGINE V met geüpgradete AWB-controle en compensatie van ruis door hooggevoeligheid
 • De GR II heeft een grote CMOS-beeldsensor van APS-C-formaat met ongeveer 16,2 megapixels. De sensor heeft hetzelfde beeldbereik als die van de digitale spiegelreflexcamera’s van PENTAX en zorgt voor beelden in superhoge resolutie.
 • Door de grote beeldsensor te koppelen aan de hoogwaardige GR ENGINE V-beeldengine, biedt de GR II een hoge gevoeligheid van ISO 25600. En doordat het AWB-algoritme opnieuw geprogrammeerd is, ben je verzekerd van nauwkeuriger witbalanscontrole bij kunstlicht, zoals tl-verlichting, en van beperking van kleurdoorloop van groene tinten bij outdoorfotografie. Ook het verbeteren van de compensatie van ruis door hooggevoeligheid zorgt voor hogere beeldkwaliteit. De resolutie en het contrast zijn verbeterd en storende ruis is tot een minimum beperkt. Dat alles resulteert in beelden van hoge kwaliteit met een waarheidsgetrouw gevoel van diepte en een prachtig bokeh-effect.
 • De beeldsensor van de GR II staat garant voor hoge prestaties van de GR-lens. Door een anti-aliasing-filter weg te laten voor verbetering van de resolutie, optimaliseert de sensor de mogelijkheden van de lens. Het resultaat: scherpe beelden van hoge kwaliteit in het volledige zoombereik.
 1. Het eerste model in de GR-serie met wifi- en NFC-functies
 • De GR II is uitgerust met wifi-functies, zodat een draadloze verbinding met mobiele devices als smartphones en tablets mogelijk is. Ook met de NFC-functies (Near Field Communication) is de camera eenvoudig te koppelen aan mobiele devices.
 • De GR II biedt twee soorten applicaties. GR Remote is er om  allerlei instellingen makkelijk te bepalen vanaf het scherm van je mobiele device, net zoals op het lcd-scherm van je camera. En met Image Sync zet je gemaakte foto’s over naar een mobiel device en bekijk je ze op dat scherm.
 • GR Remote is exclusief ontwikkeld voor de GR II. Deze browserapplicatie biedt verschillende mogelijkheden: het overzetten en doorzoeken van gemaakte foto’s, fotograferen op afstand terwijl je de scène checkt met de live-view-functie van de camera, aanpassen van het diafragma, de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid en zelfs het display, en aanpassen van de gedetailleerde menu’s op het scherm van een mobiele telefoon. Er is ook een functie die alle instellingen tegelijk reset. Deze applicatie verbetert de uitstekende bediening en het maatwerk waar de GR-serie bekend om staat.
 • Image Sync – ook te gebruiken met digitale spiegelreflexmodellen van PENTAX – heeft een intuïtieve interface waarmee je makkelijk door gemaakte foto’s bladert op het scherm van een mobiele telefoon, geselecteerde beelden overzet naar een ander device en gemaakte beelden deelt via social media.
 1. Supersnelle opnamebediening voor het vastleggen van dat ene once-in-a-lifetime-moment
 • Het supersnelle AF-systeem van de GR II legt een onderwerp haarscherp vast in slechts 0,2 seconden* dankzij de optimalisatie van zijn lensmechanisme en AF-algoritme, en de supersnelle uitlezing van beeldgegevens door de beeldsensor. De opstarttijd is ook slechts één seconde. Deze eigenschappen stellen je in staat once-in-a-lifetime-momenten vast te leggen in haarscherpe beelden.
 • Dankzij de supersnelle continu-opnamemogelijkheid van ongeveer vier beelden per seconde leg je altijd dat beslissende moment van een snel bewegend onderwerp vast, zoals in sport- en dierfotografie. Zijn vergrote buffergeheugen maakt dat je tot wel tien beelden in één serie maakt als je fotografeert in RAW-formaat.
 • Zelfs als de GR II is ingesteld in de weergavestand door langer op de weergaveknop te drukken, kun je direct overstappen naar de fotografiestand door de ontspanknop half in te drukken.

* Gemeten in overeenstemming met CIPA-standaarden.
5-2d4cef96180712577dbae7b5f87ad3e1

 1. Body in zakformaat voor nog betere bediening en draagbaarheid
 • Hoewel de GR II beschikt over een aantal wifi-functies, heeft dit model dezelfde afmetingen als de GR. De behuizing is gemaakt van een lichtgewicht en zeer stevige magnesiumlegering, en de handgreep is zo ontwikkeld, dat hij makkelijk en comfortabel is vast te houden. Voor het complete toestel geldt dat hij hetzelfde basisontwerp heeft als de andere modellen in de befaamde GR-serie.

De plaats van de bedieningsknop maakt het mogelijk de camera eenvoudig met één hand te bedienen. Aan de zijkant vind je de wifi- en effectknop die ook de functie heeft van functieknop. Net zoals bij de GR kun je ook bij dit model de diafragmapreviewfunctie aan deze knop toewijzen om de diepte te controleren voordat je de foto maakt.

 • Voor hulp bij scherpstellen is er de Focus Assist-functie. In combinatie met beeldvergrotings- en FA/Move Target-functies profiteer je ook bij handmatig scherpstellen van de Focus Assist-functie.
 • Als je de C-AF-stand (Continuous AF) instelt met de inschakelhendel voor de AF-functie, dan blijft de GR II het bewegende onderwerp continu scherpstellen zolang je de AF-knop ingedrukt houdt. Je kunt de GR II ook zo instellen, dat hij tegelijkertijd de functie voor supersnelle continu-opnamen activeert.
 • De GR II heeft daarnaast de innovatieve TAv-stand (sluitertijd- en diafragmaprioriteit AE) waarover ook de digitale spiegelreflexcamera’s van PENTAX beschikken. Deze stand selecteert automatisch de meest geschikte gevoeligheid voor een bepaalde scène of een bepaald onderwerp wanneer jij je gewenste diafragma en sluitertijd instelt.
 • Tijdens het fotograferen toont het lcd-scherm van de GR II de diafragmawaarde, de sluitertijdindicator, een grid guide en een twee-assige, elektronische waterpas die de horizontale en verticale lijnen aangeeft.
 • Ondanks zijn lens met groot diafragma beschikt de GR II over een lensmechanisme dat automatisch opent en sluit. Zo reageer je op elke onverwachte fotografeerkans.
 1. Zes nieuwe effectstanden bieden nog meer creatieve mogelijkheden
 • De GR II biedt in totaal zeventien effectstanden waarmee je het gewenste visuele beeld creëert. Zes daarvan zijn nieuw en stellen je in staat sommige parameters aan te passen aan het niveau dat jij wilt. Je stelt de gewenste stand simpelweg in door de effectknop aan de zijkant van de camera in te drukken.

4-ad1688a7af481e954fb72b6e1543c9e3

Nieuwe effectstanden

 • Clarity. Compenseert textuur en oneffenheden van het onderwerp. De mate van toon, helderheid, verzadiging en vignettering is aan te passen.
 • Brilliance. Compenseert de glans van het onderwerp. De mate van glans, verzadiging, contrast, scherpte en vignettering is aan te passen.
 • Bright. Creëert een beeld met verbeterde kleuren. De mate van verzadiging, contrast, scherpte en vignettering is aan te passen.
 • Portrait. Creëert een kleurschema dat ideaal is voor de huidskleur van het onderwerp. De mate van verzadiging, contrast, scherpte en vignettering is aan te passen. De scherpstelstand is ingesteld op Face Detection AF.
 • Vibrant. Creëert elegante, opvallende kleuren. De mate van verzadiging, contrast, scherpte en vignettering is aan te passen.
 • HDR Tone. Creëert een schilderijachtig beeld door contrast te benadrukken. De mate van toon, verzadiging en vignettering is aan te passen.
 1. Verschillende fotografeerfuncties
 • De GR II beschikt over een RAW-dataontwikkelingsfunctie in de camera. Na het maken van beelden in RAW-formaat kun je verschillende parameters in de camera aanpassen, zodat je als resultaat beelden in JPEG-formaat krijgt. De GR II biedt nu de keus tussen de Normal- en de Original-standen voor het instellen van de mate van helderheid van de randen.
 • De Interval Composite-functie maakt een reeks beelden van een nachtelijke hemel in een vast interval en verwijdert dan alleen de zeer heldere delen van elk beeld om zo één enkel beeld samen te stellen. Met de GR II sla je dat beeld op als RAW-bestand en gebruik je het voor RAW-dataontwikkeling om nog artistieker beelden te creëren. Deze functie is handig als je een nachtlandschap wilt vastleggen met sporen van de maan en sterren in de lucht.
 • De GR II is uitgerust met een functie voor draadloze flitsuitschakeling. Hiermee bedien je een losse, hiervoor geschikte flitser – ontworpen voor digitale spiegelreflexcamera’s van PENTAX* – vanaf een afstand. Dat maakt het eenvoudiger de flitser creatief te gebruiken bij het fotograferen in een studio.
 • De CTE-stand (Color Temperature Enhancement) voor witbalanscontrole maakt het mogelijk een overheersende kleur in het beeld te benadrukken, zoals het rood in zonsondergangen.
 • De Dynamic Range Compensation-functie minimaliseert overbelichte delen en te donkere schaduwen door pixel voor pixel de mate van helderheid te compenseren en de grenzen tussen gebieden met verschillende lichtsterktes te beperken. Op deze manier zorgt de GR II voor rijkgeschakeerde beelden met fijne details.
 • De GR II is ook voorzien van een Auto Macro-functie** die de afstand tot het onderwerp detecteert en automatisch switcht naar de Macro-fotografeerstand bij korte afstanden. Daarnaast is er een Face Detection AF-functie*** die moeiteloos een prachtig beeld maakt van het gezicht van het onderwerp.

 

 1. Full HD-filmopnamen voor langere video’s in hoge kwaliteit

Met de GR II maak je prachtige full HD-video’s (1920 x 1080 pixels in een beeldverhouding van 16:9, 30P framerate) in het H-264-opnameformaat. De combinatie van deze functie met de GR-lens en de grote beeldsensor resulteert in video’s in hoge kwaliteit. Tijdens het opnemen van video’s kun je ook de belichtingscompensatie aanpassen en met de AF-knop de AF-bediening activeren, waarvan de snelheid hoger is dan ooit. Drie van de nieuwe effectstanden (Bright, Portrait en Vibrant) zijn ook te gebruiken bij het maken van video’s.

 1. Andere features
 • Ingebouwde stereomicrofoon.
 • Bijsnijd-stand* om een beeld vast te leggen bij een kijkhoek van 35 mm of 47 mm (op een 35 mm-camera).
 • Chromatic Moiré Correction-functie.
 • Pixel Mapping-functie, voor het eerst beschikbaar op een model in de GR-serie.
 • GW-3 Wide Conversion-lens (optioneel) om de kijkhoek uit te breiden naar een ultragroothoek van 21 mm.
 • Wordt geleverd met Digital Camera Utility 5, de nieuwste hulpsoftware geschikt voor de GR II.

De Ricoh GRII zal vanaf midden juli beschikbaar zijn voor een adviesprijs van € 799,-
 
 


Bekijk ook deze items