terug

Review: Canon EOS 5DS

DSC01081
De Canon 5DS en de 5DS R zijn de kleinbeeld spiegelreflexcamera’s met het hoogste aantal pixels. De nieuwe Canon sensor beschikt over maar liefst 50,6 miljoen pixels. In combinatie met uitstekende objectieven en de juiste cameratechniek leveren de camera’s beelden met een enorme scherpte en detailweergave. In Pf nr. 5 staat een uitgebreide test van de Canon 5DS.
DSC01089De body en de menu’s van de 5DS en 5DS R zijn vrijwel gelijk aan die van de 5D III. Dat zorgt ervoor dat je als Canon gebruiker direct met de camera aan de slag kan. Wel zijn er een aantal nieuwe functies zoals een antiflikker mode, cropstanden voor het maken opnames in afwijkende verhoudingen en extra instellingen voor het autofocussysteem. Het autofocussysteem is overgenomen van de 7D II, en dat is weer een variant van het systeem dat we kennen uit Canon’s topmodel, de 1DX. Het verschil tussen echt scherp en net scherp is bij de 50,6 megapixelbestanden echt heel goed te zien. Vandaar dat Canon veel aandacht aan het autofocussysteem heeft besteedt. Wie met de 5DS aan de slag gaat, doet er natuurlijk wel goed aan om ook te controleren of de objectieven goed gekalibreerd zijn deze camera.
Voor het handmatig scherpstellen van met name de kortere brandpunten is het beter om met live view op het scherm te werken, omdat dan kan worden ingezoomd op de beelden. Om de maximale beeldkwaliteit uit de camera te halen heeft Canon de spiegelopklap flink onder handen genomen, met als bijkomend voordeel dat de camera erg stil is geworden. Tevens kan er ook een (korte) ontspanvertraging worden ingesteld om vibraties nog meer te voorkomen.


In vergelijking met de Canon EOS 5D III maakt de 5DS een enorme stap voorwaarts op het gebied van resolutie. De detailweergave is voor kleinbeeld ongekend. De prijs die je ervoor betaald waar het gaat om ruis en dynamisch bereik is heel klein. Het dynamisch bereik van de 5DS is vergelijkbaar met dat van de 5D III. Bij hogere ISO waarden is er op pixelniveau wel meer ruis te zien dan bij de 5D III, maar de bestanden zijn dan ook ruim twee keer groter. Schaal je de opnames terug naar de grootte van de 5D III, dan is het verschil minder dan een hele stop, misschien zelfs maar een halve stop. De 5DS heeft een hoogste ISO waarde van 6400, met 12.800 als extra optie. Dat had dus misschien nog best wel een stop hoger kunnen zijn, als we naar de testresultaten kijken. Maar ‘available light’ fotografie is waarschijnlijk niet echt het beoogde werkgebied van de 5DS en 5DS R.

De Canon 5DS en 5DS R zijn geen vervangers van de Canon 5D III. De 5D III is met zijn hogere ISO waardes, iets uitgebreidere videomogelijkheden en makkelijker te hanteren bestanden de betere allround camera. De 5DS en 5DS R zijn gespecialiseerde camera’s voor fotografen die op zoek zijn naar de hoogste detailweergave, maar niet naar een middenformaatsysteem kunnen of willen overstappen. Landschapsfotografie, architectuur en studiofotografie zijn een paar van de werkgebieden waar de Canon EOS 5DS en 5DS R zich uitstekend voor lenen.
De test van de Canon 5DS is te lezen in Pf Magazine nr. 5.
Geen nummer ontvangen? Bestel het magazine hier via de Pf shop.
Lees ook de test van de Canon 5DS R, waarbij Eduard de Kam ingaat op de verschillen tussen de 5DS en de 5DS-R.
Met dank aan Calumet voor het ter beschikking stellen van de 5D III.


Bekijk ook deze items