Quintessence : Popel Coumou & Charlott Markus
Popel Coumou & Charlott Markus – Quintessence 13.02.2016 – 02.04.2016
Opening: zaterdag 13 februari, 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag 13 februari opent de duo-tentoonstelling Quintessence met werk van Popel Coumou en Charlott Markus bij Dapiran Art Project Space in Utrecht. Quintessence belicht het begrip van abstractie en de voortdurende zoektocht naar poëtische essentie. Beide fotografen neigen hun oorspronkelijke onderwerp te deconstrueren in kleine eenheden om het vervolgens tot een nieuw samenhangend geheel op te bouwen. Ook werken beide fotografen met technieken rondom collages en het strippen en toevoegen van lagen tot er een nieuw geheel ontstaat. Waar het werk van Popel Coumou begint met kleine uitsneden die zich later vormen tot een grote foto, beginnen de beelden van Charlott Markus met een foto die langzaam wordt getransformeerd naar een gelaagde ruimtelijke installatie, en recent ook naar video.
Popel Coumou kijkt naar de horizon als een oriëntatie- en abstractiepunt. Ze ziet het uiteinde van een blikveld als de oorsprong van abstractie, in de lijn van haar illustere voorgangers uit De Stijl: Mondriaan en van der Leck. Haar vroege werken spelen zich voornamelijk in binnenruimtes af; in verlaten hotelkamers en stoffige gangen waar het zonlicht in strakke lijnen binnenvalt. De afgelopen jaren trad ze echter steeds meer naar buiten, letterlijk en figuurlijk. Silhouetten van huizen en felgekleurde geometrische uitsneden worden zorgvuldig in een vaak romantisch landschap geplaatst. Stranden en vergezichten komen nu geregeld terug in haar werk, waarbij ze de herkenbare vorm steeds meer los laat.
Belangrijk in Charlott Markus’ werk is de context van specifieke locaties en objecten die als kader dienen voor een nieuw verhaal. Het uiteindelijke resultaat is veelal abstract, waarbij de transformatie van letterlijk naar abstract ongebruikelijke wendingen neemt en nieuwe manifestaties en lagen creëert. Markus maakt een alternatieve ruimte, refererend aan theater, waar fotografie, schilderkunst en beeldhouwkunst worden vervlochten. In haar werk kiest ze het medium dat het meest geschikt is voor het verhaal: collage wordt installatie, installatie ontwikkelt zich naar beeld, of set design verandert in video. Altijd intelligent ingezoomd op de details en tegelijkertijd het geheel overziend.
Dapiran Art Project Space is één van de jongste initiatieven voor hedendaagse kunst in Utrecht. De ruimte balanceert tussen een kunstprojectruimte en galerie, door naast het (re)presenteren en promoten van veelal jonge kunstenaars, ook veel ruimte te bieden aan experiment en bijzondere activiteiten.