terug

Ophelders maakt ‘monnikenwerk’

Foto Rodin Ophelders

Rodin Ophelders studeert deze zomer af aan het Sint Lucas in Eindhoven. Haar meesterproef is een serie over monniken en het klooster in het dorp in Limburg waar ze woont. Het werk van Ophelders en dat van haar klasgenoten is nog tot en met 7 juli te zien bij Galerie Pennings.

Het idee voor de serie komt voort uit interesse voor het geloof. Ophelders is gedoopt in het klooster, maar het geloof speelt geen grote rol in haar leven. In kind had ze een fascinatie voor de monniken, die in het klooster in haar dorp wonen. “Als kind fietste ik altijd naar de basisschool. Dan moest ik het spoor oversteken. Regelmatig moest ik wachten voor een trein bij de spoorwegovergang. Dan stond vaak een man voor me, een monnik die woonde in het nabijgelegen klooster. Ik vond hem heel interessant: hij had een markant hoofd en droeg een vreemd gewaad en slippers. Daar wilde ik meer over weten.”

Vader

Zo ontstaat het idee voor een serie. Maar hoe pak je zoiets aan? Ophelders is bang dat ze als vrouw alleen geen kans maakt en geen toestemming krijgt voor een serie. Daarom neemt ze haar vader mee. “Hij heeft als kind gespeeld in het klooster en kent een aantal monniken.” De keuze pakt goed uit, ze krijgt toestemming om te fotograferen. Ze mag in eerste instantie alleen in het klooster fotograferen en geen portretten maken.

Foto Rodin Ophelders

Met één van de monniken heeft ze echter een klik. Na een dag fotograferen, mag ze daarom terugkomen om portretten te maken. “Ik heb de Hasselblad van school geleend en ben aan de slag gegaan. De monniken reageerden in eerste instantie terughoudend op mijn vraag of ik ze mocht fotograferen. Maar ik wist hen toch op hun gemak te stellen. Na een praatje stemden ze vaak alsnog in. Ik heb wel met ze afgesproken dat de beelden in principe alleen ten toon worden gesteld bij Galerie Pennings. Ook vertel ik niet in welk klooster de foto’s zijn gemaakt.”

Gewone mensen

Na het project heeft ze niet echt een beter begrip gekregen van de reden achter dit bestaan. “Ik weet niet waarom de monniken voor dit leven gekozen hebben. Ik heb ook niet veel meegekregen van hun manier van leven en de rol van het geloof. Wel is me duidelijk geworden dat het gewone mensen zijn, net als jij en ik. Het ging me vooral om het vastleggen van hun markante verschijning, hun blik. Aan de foto’s kun je niet zien dat het monniken zijn.”

Foto Rodin Ophelders

“Van te voren was ik best zenuwachtig. Ik wist niet of ze me als vrouwelijke student wel serieus zouden nemen. Maar het ging als vanzelf. Ik vond het makkelijk om met de mannen te praten, voelde me op mijn gemak. Omgekeerd vertrouwden ze mij ook. Het scheelt dat ik vrij rustig ben.”

Kunstacademie

Na de zomer start ze met een studie aan de kunstacademie in Brussel, het Sint Lukas of LUCA. “Dan begint het voor mijn gevoel pas echt. De afgelopen jaren kon je zelf een beetje bepalen wat je deed. De komende drie jaar wil ik me verder richten op de portretfotografie en de documentaire fotografie. Daarna kijk ik wat ik ga doen: fotograferen voor een krant of magazine, of meer de kunstrichting op.”

De expositie is te zien van 15 juni t/m 7 juli 2018. Galerie Pennings, Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur, donderdag tot 19 uur.


Bekijk ook deze items