terug

Nieuw: Leica S (007)

De al op de vorige Photokina aangekondigde vernieuwde Leica S is nu beschikbaar.
LeicaS-01
Een belangrijk verschil met de vorige modellen is de sensor, nog steeds even groot, 30 x 45 mm en nog steeds 37,5 miljoen pixels, maar nu uitgevoerd in de CMOS techniek. Dat is de basis voor nieuwe opties zoals live-view en video, tot 4K aan toe. De nieuwe Leica Maestro II beeldprocessor zorgt ervoor dat de maximale opnamefrequentie nu 3,5 opnames per seconde bedraagt.

Middenformaat DSLR

De Leica S is één van de digitale middenformaat camera’s waarvan de sensor in de camera gebouwd is, er is geen losse achterwand. Van die twee types lijkt de Leica S op een kleinbeeld spiegelreflex, maar dan wat groter, afhankelijk van de vergelijking. De afmetingen van de sensor zijn door Leica zelf gekozen, het is precies de 2:3 verhouding van kleinbeeld, alleen dan op een groter opname formaat van 30 x 45 mm. Met 37,5 miljoen pixels zit de Leica S wat dat betreft aan de onderkant van het middenformaat segment, maar op de manier waarop het grotere formaat het beeld vastlegt heeft dat uiteraard geen invloed. De kwaliteit van de objectieven maakt het werken er mee bij volle opening probleemloos mogelijk. De Leica S biedt de mogelijkheid om JPEG als opnameformaat te kiezen, waarbij zelfs de unieke optie wordt geboden om te kiezen voor de ECI-RGB kleurruimte die mooi aansluit bij de Europese drukwerknorm. Het ISO bereik loopt van 100 tot 12.500. Video behoort tot de mogelijkheden, zowel in HD als 4K. Er is een GPS ontvanger ingebouwd die ook datum en tijd klan instellen. Het bestandsformaat voor RAW-bestanden is zoals bij Leica gebruikelijk het standaard DNG-formaat waardoor de Adobe software zonder update gebruikt kan worden, hoewel zo’n ongetwijfeld te verwachten update wel een kleine verbetring van de kwaliteit kan opleveren. Als opslag kun je kiezen tussen CF of SD kaarten, voor video staat ook een ‘clean’ HDMI-signaal tot je beschikking.
LeicaS-02

Centraal sluiter

De objectieven reeks is zowel met als zonder centraalsluiter beschikbaar. Die laatste bieden dan een flitssynchronisatie van 1/1000 seconde, de ingebouwde spleetsluiter doet dat bij minimaal 1/125 seconde, maar die biedt wel 1/4000 seconde voor normale lichtomstandigheden. Objectieven van 24 mm tot 180 mm zijn beschikbaar, de Summicron 100 mm ƒ/2.0 is een mooi lichtsterk portret objectief. Er zijn ook adapters voor andere merken, waarbij de Hasselblad adapter het gebruik van alle opties mogelijk maakt, de AF werkt, en de EXIF informatie bevat de juiste informatie voor automatische lens correcties in de software.


Bekijk ook deze items