Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Nieuw bestuur voor Zilveren Camera

Foto Jooske Molle
Foto Jooske Molle

Het bestuur van de Zilveren Camera is weer compleet. Naast voorzitter Marcel Molle en Deen van Meer nemen Jacques van Rooijen, Karin Krijgsman en Eric Brinkhorst zitting in het nieuwe bestuur. Afgelopen weekend hebben de nieuwe bestuursleden met elkaar kennisgemaakt. Welke veranderingen deze bestuurswissel allemaal met zich meebrengt is nog niet helemaal duidelijk. Wel wil voorzitter Molle dat de Zilveren Camera toekomstbestendig is en blijft. “We willen vroegtijdig nieuwe ontwikkelingen signaleren. We werken aan een herschikking van de categorieën.

Wat in ieder geval verandert is het aantal bestuursleden. “Dit moesten er volgens de statuten altijd zeven zijn,” aldus Molle. “Nu is dat aantal, ook op advies van de RvA (Raad van Advies, red.) teruggebracht naar vijf. Daardoor zijn de lijnen wat korter. Dat betekent wel meer werk, maar het moet lukken met z’n vijven.”

Profielschetsen

Samen met de RvA zijn profielschetsen voor de nieuwe bestuursleden opgesteld. Wens van Molle was om een ‘lokale man’ in het bestuur te krijgen. Met de in Hilversum woonachtige Jacques van Rooijen is dat gelukt. “Onze nieuwe penningmeester Van Rooijen heeft veel contacten in onze nieuwe standplaats. We zijn vorig jaar verhuisd naar Hilversum. Daar blijven we overigens gevestigd. Uit Hilversum komt veel van onze subsidie. Dat is nu goed geregeld, maar ook in de toekomst willen we een beroep kunnen doen op (plaatselijke) fondsen. Daarom wilde ik graag iemand met wortels in Hilversum.”

Eric Brinkhorst is gedelegeerd bestuurslid vanuit de NVF. “De wedstrijd was eerder statutair eigendom van de NVF. In het verleden waren alle bestuursleden afkomstig uit de NVF. Dat aantal is nu teruggebracht tot één.”

Met vier mannen van boven de vijftig was er behoefte aan wat meer diversiteit. “We wilden graag een vrouw erbij. Nu is Karin Krijgsman geen twintig meer, maar als opleidingscoördinator Fotografie & Film op AKV|St.Joost in Breda heeft zij veel contact met studenten. Ze zit bovenop wat er speelt en zal in die zin voor vernieuwing zorgen.”

Lange traditie

De bestuurswissel betekent niet dat morgen alles al op de schop gaat bij de organisatie. “De Zilveren Camera heeft een lange traditie. Die gaan we niet zomaar overboord gooien. Maar nieuwe ontwikkelingen moeten we wel in het oog houden en op termijn een kans geven. De tijd dat veelal mannen op een dag het hele land door reisden met één deadline om die ’s avonds in de doka te verwerken is voorbij. We moeten goed in de gaten houden hoe kranten en magazines zich ontwikkelen, zowel op print als online. Het multimediale aspect moeten we wellicht meer incorporeren in de wedstrijd. En misschien moeten we wel herdefiniëren wat fotojournalistiek is..”

Trendbreuk

In april van dit jaar legden bestuursleden Serge Ligtenberg, Nicole Robbers, Maartje Berendsen en Marieke te Veldhuis hun functie binnen het bestuur van de Canon Zilveren Camera neer. Ook Monique van Gool, die de productieleiding van de Canon Zilveren Camera voerde, stapte op. Een fundamenteel verschil van inzicht over de wijze waarop invulling zou moeten worden gegeven aan de taken en werkzaamheden voor de Canon Zilveren Camera lag hieraan ten grondslag. De afgetreden bestuursleden meenden dat de koers, die door voorzitter Molle is ingezet een te grote trendbreuk vormt met de wijze waarop de Canon Zilveren Camera de afgelopen jaren is georganiseerd.

Molle roept fotografen op om vanaf 1 december werk in te sturen voor de Zilveren Camera. “We gaan er weer een mooie editie van maken!” belooft hij. Meer informatie: www.zilverencamera.nl.


Bekijk ook deze items