Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Magnum Contact Sheets nu bij Foam

Het schilderen van de Eiffeltoren, D-Day, 9/11, Che Guevara en Martin Luther King zijn enkele van iconische gebeurtenissen en personen die onderdeel zijn van Magnum Contact Sheets, vanaf 11 september te zien in Foam. Met een chronologische overzicht laat de tentoonstelling zien hoe beelden van historische momenten van 1930 tot 2010, gemaakt door ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen, tot stand zijn gekomen.
Magnum Contact Sheets toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen.

ernesto, che guevara havana, cuba 1963 contact-sheet © rene burri / magnum photos
ernesto, che guevara havana, cuba 1963 contact-sheet © rene burri / magnum photos

de tentoonstelling

De tentoonstelling bevat 60 contactvellen en bijbehorende lossen afbeeldingen en biedt een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf de jaren 30 tot 2010. Er is werk te zien van de hand van vermaarde fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, David „Chim“ Seymour, Werner Bischof, George Rodger, Elliott Erwitt, Martin Parr, Jim Goldberg, Trent Parke, Paolo Pellegrin en Alec Soth. Met Contact Sheets toont het legendarische (in 1947 opgerichte) agentschap Magnum Photos voor het eerst de omstandigheden waarin de beelden van deze fotografen tot stand kwamen. Niet alleen de momenten vóór en net na het maken van die ene iconische foto zijn te zien, maar ook de aantekeningen van de fotograaf die het beslissende moment op het vel markeerden, vaak lang nadat de foto was geschoten.

Tiananman Square Beijing China 1989 Contact Sheet © Stuart Franklin Magnum Photos
Tiananman Square Beijing China 1989 Contact Sheet © Stuart Franklin Magnum Photos

Taboebrekend

Het tonen van het rauwe materiaal betekent breken met een taboe. Het contactvel was nooit bedoeld voor publicaties of tentoonstellingen. Het was in de eerste plaats een soort aantekenschrift van de fotograaf. Meer dan een schetsboek laat de tentoonstelling echter – naast de verschillende stappen die genomen zijn om een foto te maken – ook de foutjes, mislukkingen en toevalstreffers zien. Het contactvel documenteerde alles rondom een opname en dit maakt de fotograaf kwetsbaar, omdat het de aura en magie van de ‘single image’ doorbreekt. Voor de toeschouwer bieden de contacten juist een unieke gelegenheid om direct betrokken te raken bij het creatieve proces van de fotograaf. Het publiek krijgt bij een deel van de foto’s de gelegenheid om ook de waardevolle informatie op de achterzijde van de foto te zien, via een ingenieus scharniersysteem van de lijsten.

Eerbetoon

De tentoonstelling is bovenal een eerbetoon aan de analoge techniek. Alle analoge formaten zijn opgenomen in de presentatie, van standaard 35 mm tot panorama beelden en groot formaat foto’s in zwart-wit en kleur. Inmiddels zijn de contactvellen relikwieën geworden van een techniek die volledig overbodig is. De digitalisering heeft het werkproces en de materialiteit van het fotografische medium ingrijpend veranderd. Het contactvel is een object geworden van het verleden, maar is ook een artefact op zichzelf. Het symboliseert een autonoom genre dat gerelateerd is aan film, story telling en de traditie in de fotojournalistiek. Naast een monumentaal eerbetoon is Magnum Contact Sheets een zwanenzang voor een verloren kunstvorm.

Magnum Contact Sheets is te zien van 11 september 2015 tot 9 december 2015

Informatie en Openingstijden via Foam Amsterdam

Voor tickets : klik hier

De tentoonstelling is een coproductie van Magnum Photos, Forte di Bard en Uitgeverij THOTH. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media.


Bekijk ook deze items