terug

Pierre Crom wint Zilveren Camera 2014


De Zilveren Camera 2014 is gewonnen door Pierre Crom met zijn serie gemaakt op de rampplek van de MH17. Wil je meer weten over Pierre Crom en zijn werk op de rampplek, lees dan dit artikel.
Claudia Hinterseer voorzitter van de jury van de Zilveren Camera vertelt over de jurering: “Wat ik te zien kreeg, daar was ik heel erg tevreden over. Ik zie alleen maar het beste dat ingestuurd is.” De prijs werd zondagmiddag uitgereikt door Jan Ton Prinsze, country director van Canon, hoofdsponsor van de Zilveren Camera.

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

Bij de prijs voor vernieuwende fotojournalistiek gaat het om verkennen van grenzen. Het aantal ingezonden projecten was dit jaar beperkt en een aantal inzendingen kwam bovendien niet voor de prijs in aanmerking omdat er geen sprake is van een journalistiek project of vanwege het ontbreken van echt vernieuwende elementen. Toch is de jury positief over twee projecten die zij met volle overtuiging nomineerde. Stan van Engelen: “Wel alle lof voor de inzendingen, er is veel moeite voor gedaan.  Combineren van media kan ook problematisch zijn. Er zou wel wat meer vraag mogen zijn naar dit soort projecten.” Van de 21 inzendingen staken er twee boven uit: Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. De andere nominatie die veel bewondering oogstte bij alle juryleden is Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

De prijs gaat naar: Love Radio, gemaakt door Anouk Steketee en Eefje Blankevoort. “Love Radio is een radiosoap. Er wordt fictie gebruikt om gevoeligheden te omzeilen. Hoofdvraag in het project is wat verzoening eigenlijk is”, aldus Steketee.

De Prijzen

Natuur en milieu enkel: Olivier Middendorp met zijn beeld van de ganzen bij Schiphol die bijeen worden gedreven om te worden vergast. “Twee jaar geleden mocht ik alleen op afstand een foto maken. Het is me gelukt om nu dichterbij te mogen komen”, vertelt hij.
Natuur en milieu serie: Theo Bosboom met een serie over de natuur die zich in rap tempo herstelt na de brand op de Hoge Veluwe.

Nedeland, omgeving Abcoude Vinkeveen, 22-05-2014. In het gebied rond Schiphol worden grauwe ganzen bijeengedreven in een kraal met kooi en met gas (koolstofdioxide) om het leven gebracht in een aanhanger achter een busje. Dit ivm o.a. de veiligheid van het vliegverkeer en de schade die ze veroorzaken voor boeren en  bedrijven. Hierna worden ze opgehaald door een poulier en verwerkt voor o.a. de voedingsindustrie.  Bij de vergassing, aldus Dhr Den Hartog van Duke Faunabeheer, verliezen de ganzen eerst het bewustzijn om vervolgens door zuurstoftekort om het leven te komen. Ieder jaar gaat het om enkele duizenden dieren (varieerend tot 8 a 10 duizend). De dieren kunnen worden gevangen omdat ze in de rui zijn en de meesten niet meer/nog niet kunnen vliegen.
Nedeland, omgeving Abcoude Vinkeveen, 22-05-2014.
In het gebied rond Schiphol worden grauwe ganzen bijeengedreven in een kraal met kooi en met gas (koolstofdioxide) om het leven gebracht in een aanhanger achter een busje. Dit ivm o.a. de veiligheid van het vliegverkeer en de schade die ze veroorzaken voor boeren en bedrijven. Hierna worden ze opgehaald door een poulier en verwerkt voor o.a. de voedingsindustrie. Bij de vergassing, aldus Dhr Den Hartog van Duke Faunabeheer, verliezen de ganzen eerst het bewustzijn om vervolgens door zuurstoftekort om het leven te komen. Ieder jaar gaat het om enkele duizenden dieren (varieerend tot 8 a 10 duizend). De dieren kunnen worden gevangen omdat ze in de rui zijn en de meesten niet meer/nog niet kunnen vliegen.

Sport enkel: Pim Ras met de kopbal van Robin van Persie. “Van dit soort beelden weet je dat ze de hele wereld overgaan. Het is kicken als je zo’n foto maakt.”
Sport serie: Pim Ras met zijn serie van de Nederlandse schaatsers in Sotsji.
Brazilie, Salvador, 13-06-2014 WK Voetbal 2014 Stadion Fonte Nova Robin van Persie scoort  met een rake kopbal in een duikvlucht de 1-1 achter de Spaanse keeper Iker Casillas. Arjen Robben kijkt gespannen toe.
Brazilie, Salvador, 13-06-2014
WK Voetbal 2014 Stadion Fonte Nova
Robin van Persie scoort met een rake kopbal in een duikvlucht de 1-1 achter de Spaanse keeper Iker Casillas. Arjen Robben kijkt gespannen toe.

Portretten enkel: Reinier van der Aart met zijn foto van Daan Roosegaarde.
Portretten serie: Ernst Coppejans met zijn serie over homoseksuelen in West-Afrika. “Mijn geportretteerden nemen wel een risico en dat weten ze”, vertelt Coppejans.
00010644
Reinier van der Aart met zijn foto van Daan Roosegaarde.

Binnenlands nieuws enkel: Marcel van den Bergh met zijn foto van de herdenkingsplek van de familie Wals, slachtoffers van de MH17. “Ik was er heel emotioneel mee bezig en voor mij is het fotograferen van de herdenking een soort van afsluiting”, vertelt hij emotioneel.
Binnenlands nieuws serie: Hille Hillinga. Met zijn serie van de derde ceremonie van de slachtoffers van de MH17 op de vliegbasis in Eindhoven.
10-11-2014 Neerkant verdriet om doden ramp MH17 Een groepje meisjes ineen bij de herdenkingsplek voor de familie Wals. Dit hele gezin bestaande uit 6 leden waaronder hun klasgenootje vonden de dood. Bij de ramp kwamen in totaal 298 mensen om waaronder 196 Nederlanders.
10-11-2014 Neerkant
verdriet om doden ramp MH17
Een groepje meisjes ineen bij de herdenkingsplek voor de familie Wals. Dit hele gezin bestaande uit 6 leden waaronder hun klasgenootje vonden de dood. Bij de ramp kwamen in totaal 298 mensen om waaronder 196 Nederlanders.

Cultuur en entertainment enkel: Peter de Krom met de opbouw van het ‘grootste vreugdevuur ter wereld’ in Duindorp.
Cultuur en entertainment serie: Ilvy Njiokiktjien (winnares van de Zilveren Camera 2013) met haar serie over verjaardagen. “Het was een leuke serie om te maken, maar ik doe het nooit meer! Vooral het plannen was erg lastig.”
Nederland, Scheveningen, 30-12-2014. Het Vreugdevuur bij Duindorp doet dit jaar mee aan het Guiness Book of Records voor het grootste vreugdevuur ter wereld. In totaal worden er 25.000 geschonken pallets gebruikt. Dit jaar heeft de gemeente Scheveningen voor het eerst een limiet voor de hoogte ingesteld, namelijk 20 meter. De verwachting is dat de Duindorpers dit zullen negeren.
Nederland, Scheveningen, 30-12-2014. Het Vreugdevuur bij Duindorp doet dit jaar mee aan het Guiness Book of Records voor het grootste vreugdevuur ter wereld. In totaal worden er 25.000 geschonken pallets gebruikt.
Dit jaar heeft de gemeente Scheveningen voor het eerst een limiet voor de hoogte ingesteld, namelijk 20 meter. De verwachting is dat de Duindorpers dit zullen negeren.

Buitenland documentair enkel kwam op naam van: Robert Oosterbroek. Oosterbroek: “Ik sta liever achter de camera dan in de spotlights. Ik ben twee keer vijf dagen in Kiev geweest en maakte deze foto precies 365 dagen geleden. Het is voor het stadion van Dynamo Kiev.
En bij de series: Pierre Crom met zijn serie over de MH17. Crom: “Ik was niet de eerste fotograaf op de rampplek, maar ik was er wel binnen een paar uur.”
Op Hrushevs'koho Street in Kiev, Oekraïne in januari 2014 komt het tot harde gevechten tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Het zwaartepunt van de revolutie lag dagenlang voor de ingang van het FC Dynamo Kiev stadion. Hier werden de oprukkende demonstranten, die naar het parlement wilden optrekken, tegengehouden. Barricades van uitgebrande politiebussen en zelfgecreerde muren scheidden de twee groepen. Meerdere keren komt het tot harde gevechten waarbij beide groepen geen geweld schuwen. Er vallen meerdere doden op Hrushevs'koho Street en vele gewonden.
Op Hrushevs’koho Street in Kiev, Oekraïne in januari 2014 komt het tot harde gevechten tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Het zwaartepunt van de revolutie lag dagenlang voor de ingang van het FC Dynamo Kiev stadion. Hier werden de oprukkende demonstranten, die naar het parlement wilden optrekken, tegengehouden. Barricades van uitgebrande politiebussen en zelfgecreerde muren scheidden de twee groepen. Meerdere keren komt het tot harde gevechten waarbij beide groepen geen geweld schuwen. Er vallen meerdere doden op Hrushevs’koho Street en vele gewonden.

De winnaar in de categorie Binnenland Documentair is Shody Careman won enkel met een beeld van de laatste nacht van Andrea. Peter de Krom won bij de series. Zijn moeder nam de prijs in ontvangst omdat Peter herstellende is van een operatie. Zijn moeder geeft aan dat humor zijn grootste kracht is.
e een na laatste reis van Andrea van de Meerendonk (54). Ze is overleden op 14-07-2014. Haar laatste nacht wilde ze met het hele gezin doorbrengen en haar hond Yana. FOTO SHODY CAREMAN
e een na laatste reis van Andrea van de Meerendonk (54). Ze is overleden op 14-07-2014. Haar laatste nacht wilde ze met het hele gezin doorbrengen en haar hond Yana. FOTO SHODY CAREMAN

Totaal 5397 beelden uit 664 inzendingen

De uitreiking van de Zilveren Camera vond plaats in het Gemeente Museum in Den Haag. Uit de inzendingen van 664 deelnemers die in totaal 5397 beelden in zeven categorieën instuurden, heeft de jury 42 nominaties geselecteerd. De presentatie van de 62e uitreiking van de 62e editie was in handen van Wilfried de Jong.

Het aanbod was volgens de jury, bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten, ook dit jaar weer zeer divers. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji. Bij de nominaties zit behalve werk dat groot nieuws in binnen- en buitenland verslaat, ook fotografie die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen. 

Nationale Portretprijs

Dit jaar hebben de juryleden van de Nationale Portretprijs 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Over het algemeen vond de jury de spoeling nogal dun; er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond. Niettemin was de jury erg onder de indruk van vijf opvallende portretten. Gerard Wessel (1960), kreeg de prijs met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).

Nederland, 12 -10-2014 Amsterdam, tien jaar na de dood van Theo van Gogh blikt Katja Schuurman Terug. 'Theo was behalve tegendraads ook een romanticus, al zou hij dat nooit in het openbaar toegeven'. Katja  Römer-Schuurman (39) is actrice en speelde in Van Goghs films Interview (2003) en Cool (2004) en de serie Medea (2005).
Nederland, 12 -10-2014
Amsterdam, tien jaar na de dood van Theo van Gogh blikt Katja Schuurman Terug. ‘Theo was behalve tegendraads ook een romanticus, al zou hij dat nooit in het openbaar toegeven’. Katja
Römer-Schuurman (39) is actrice en speelde in Van Goghs films Interview (2003) en Cool (2004) en de serie Medea (2005).

Bekijk ook deze items