terug

Met de Leica Q op reis

Een nieuwe lijn Leica camera’s, aangeduid met de Letter Q, is onlangs geïntroduceerd. De Leica Q camera is een compacte full-frame camera met een vast objectief, die in zijn ontwerp en functionaliteit erg veel lijkt op de Leica M. Toch is het een heel ander soort camera. Waar de Leica M een optische meetzoeker heeft en de lenzen handmatig worden bediend is de Leica Q een full-frame camera met autofocus en digitale zoeker. De Leica M is de traditionele klassieke camera zonder toeters en bellen, terwijl de Leica Q een veelzijdige camera is met veel extra’s.

20150623DXF1000562
Om te beginnen heeft de camera een vast Leica Summilux 28mm f1.7 ASPH objectief. Dit brandpunt is ideaal voor reportage en documentaire fotografie. Mooi aan het objectief is dat hij lichtsterk is en ook nog beschikt over autofocus. Anders dan bij normale autofocus lenzen heeft deze lens een manual focus hendel (vergelijkbaar als op de M) waarmee handmatig scherpstellen vertrouwd zal aanvoelen voor huidige Leica gebruikers. De zoeker is digitaal en ondersteund het scherpstellen met zowel focus peaking als automatische vergroting in de zoeker. Verder heeft de lens nog een bijzonderheid, het beschikt over een ingebouwde macro stand. Gewone leica M lenzen zijn beperkt tot 0.7 meter scherpstellen, maar de lens van de Leica Q kan scherpstellen tot 17cm in de macro stand. Bij het overschakelen naar macro verschuift de scherpteschaal van het objectief mooi mee en wordt het minimale in te stellen diafragma f2.8.
20150625DXF1000613
De 24MP CMOS sensor heeft een instelbare gevoeligheid tot ISO 50.000, dat in combinatie met het lichtsterke objectief ideaal is voor het fotograferen met bestaand licht. De camera is in gewicht lichter dan de Leica M. De omvang van de camera is gelijk aan die van een Sony A7s camera met 35mm f2.8 objectief of die van een Leica M met een 28mm f1.4 objectief. Leuk aan de camera vind ik de vele automatische functies, die ermee fotograferen in dagelijks gebruik ook heel laagdrempelig maakt. Daarnaast heeft hij Wifi en kan je dus gemakkelijk tijdens de reis beelden delen op social media of de camera bedienen via een special App. Ook de snelheid van zowel de autofocus en het aantal beelden per seconde (10 beelden per seconde) zijn prettig voor het snelle reportage werk of zelfs journalistiek.
IMG_0590
Zoals de meeste camera’s tegenwoordig kan je ook met de Leica Q filmen. Je kan kiezen tussen 30P of 60P en met de ingebouwde stabilisatie in de lens een prima te gebruiken feature. Wel had ik graag wat meer instelmogelijkheden gezien in de video functie en is ook onduidelijk met welke kwaliteit hij precies opneemt. Wat wel weer erg leuk is dat je via de ingebouwde Wifi & smartphone je video’s gemakkelijk kunt delen op bijvoorbeeld Instagram.

seanachai ray, a traditional irish storyteller explaining about his mystical ireland. shot on #leicaQ #ireland #follow @daimonx

Een video die is geplaatst door Daimon Xanthopoulos (@daimonx) op

De Praktijk

Wat me direct positief opvalt tijdens het werken met de camera is de stille sluiter. Verder voelt de camera erg snel vertrouwd, vanwege de vergelijkbare Leica M bediening. Ik vind het gebruik van de autofocus prettig, ook al werkt manueel ook erg goed. De zoeker is heel goed en geeft een mooi en scherp beeld waardoor scherpstellen ook gemakkelijk gaat. De macro heb ik eigenlijk nooit echt nodig gehad, want het Leica Q Summilux objectief gaat al tot 30cm zonder de macro stand. Het Leica Q objectief is niet zo zwaar als het Leica M objectief maar ziet er vooral forser uit vanwege de stabilisatie in de lens. Voordeel is dat de camera dus niet naar voren hangt en met zijn 640 gram is hij ook fijn om de hele dag bij je te dragen.
20150623DXF1000581
De camera maakt niet gebruik van verwisselbare objectieven. Een voordeel hiervan is dat er geen stof bij de sensor kan komen en dat het objectief en sensor optimaal op elkaar zijn afgestemd. De camera is in staat om met hoge sluitertijden van een 1/16.000 van een seconde te fotograferen. Dit doet hij door gebruik van een elektronische sluiter. Het geeft je de mogelijkheid te fotograferen met een open diafragma, ondanks een felle zon. Waar je dan wel op moet letten is dat de camera zich niet snel beweegt, omdat hij dan sterke rolling-shutter effecten vertoont. Ook een grappige functie is de keuze om verschillende brandpunt kader in de camera te bouwen. Je krijgt dan diverse kaders in je zoeker zoals met de Leica M waardoor hij via het maken van een crop in het beeld een andere beeldhoek zegt vast te leggen. Uiteraard is dit een beetje een amateur setting want je karakter van de lens blijft gewoon die van een 28mm, met of zonder een beelduitsnede.
Wat bijzonder is aan deze moderne camera is dat hij toch in staat is het klassieke gevoel van fotograferen vast te houden. Of je nu van “back to basic” houdt en de wereld wil vastleggen met één camera en één lens. Of als je de camera dagelijks wil gebruiken naast andere professionele camera systemen, de Leica Q biedt een mooie mix dankzij de full-frame sensor en zijn lichtsterke Leica objectief.

Leica-Q_BACK_Boot_300 1
De layout van de bediening is simple en intuïtief. Tevens heeft de Leica Q een touchscreen dat gebruikt kan worden.


Bekijk ook deze items