terug

Hoe wil ik oud worden?

Foto Romi Tweebeeke
Foto Romi Tweebeeke

Het is een groeiende groep die vaak wordt overgeslagen: ouderen. Romi Tweebeeke heeft wèl aandacht voor deze groep. Op haar visitekaartje prijkt dan ook de term: ouderenfotograaf. “Ik zet me af tegen de angst die de meeste mensen hebben voor het ouder worden. Ouder worden willen de meeste mensen wel, maar niet ouder zijn. Maar ouderdom draait niet alleen om aftakeling.” Al moeten mensen daar soms even aan herinnerd worden, aldus Tweebeeke. Ze reisde naar het ouderenoord bij uitstek: Benidorm. Om te kijken of de vooroordelen over overwinteraars kloppen. En als onderzoek naar het antwoord op de vraag: Hoe wil ik oud worden?

Tweebeeke is een aantal keer, buiten het hoogseizoen, naar het Spaanse Benidorm gegaan. Een plek die in de winter wordt overspoeld met ouderen. Ondanks pogingen van de stad om meer jongeren te trekken, overheerst de grijze golf. “De eerste trip naar Benidorm was tevens de eerste keer dat ik alleen op reis ging. Best wel spannend dus. Maar eenmaal in het vliegtuig had ik al snel het gevoel dat het helemaal goed zou komen. De vlucht was namelijk vertraagd vanwege de vele rollators die ingeklapt moesten worden. En onderweg ging de koektrommel door de coupé.”

Foto Romi Tweebeeke
Foto Romi Tweebeeke

‘Ouderen liggen in Benidorm alleen maar te bakken’; was een vooroordeel van Tweebeeke zelf. Maar dat blijkt niet te kloppen. “De ouderen zijn heel erg actief. ’s Ochtends is er ochtendgymnastiek op het strand, waar jong en oud aan meedoet. Daarna wordt er gedanst en vervolgens gezongen. Het is even rustig tijdens de siësta, maar vervolgens gaan de ouderen de hotels af voor entertainment of ze lezen een goed boek. En dat doen ze twee tot acht maanden per jaar.”

Vermaak

Het sociale leven speelt zich volgens Tweebeeke af in en rond hotels. “In sommige hotels wordt meer gedanst en in andere meer gegeten. Ook zitten in het ene hotel meer Engelsen en in het andere meer Nederlanders. Maar ook de mensen die niet in een hotel verblijven, zoeken daar hun vermaak.”

Het aantal ouderen is wel even wennen voor de fotografe. “Na drie dagen had ik nog maar zeven kinderen gezien op straat. Ik dacht: ik moet hier weg! In het weekend is er meer jeugd, dan komen er ook gezinnen naar het strand.”

Foto Romi Tweebeeke
Foto Romi Tweebeeke

Een ander vooroordeel blijkt wel te kloppen. “Er wordt vaak gezegd dat de wereld van ouderen veel kleiner wordt. De mensen die ik daar heb gesproken, waren eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in wat er zich in Nederland afspeelde. Ook voor mijn boek kon ik ze niet echt interesseren. In gesprekken deed mijn verhaal er niet zo toe, ik zou immers toch weer weggaan.”

Bingomiddag

De vrijheid van de mensen sprak Tweebeeke het meest aan. “Een sprekend voorbeeld is een vrouw die ondanks het ontbreken van een been toch in een bikini naar het strand durft te gaan.” Of ze zelf in Benidorm haar oude dag gaat vieren, is ze nog niet helemaal over uit. “Ik heb nog niet zo veel van de wereld gezien, misschien zijn er wel andere fijne plekken om naar toe te gaan.” Mocht ze er later toch toe besluiten, dan laat ze sommige activiteiten in ieder geval links liggen. “Zoals de bingomiddag. Ik snap niet dat je op een rijtje aan tafels gaat zitten bingo spelen, zonder daar bijna enig woord te wisselen met elkaar. Ook zou ik nooit een scootmobiel huren wanneer ik nog gewoon kan lopen, zoals sommige ouderen wel doen.”

Foto Romi Tweebeeke
Foto Romi Tweebeeke

Voorlopig duurt het nog even voordat Tweebeeke echt over haar oudere jaren hoeft na te denken. Het uitgeven van een boek over dit project zorgt nu voor slapeloze nachten. “De reizen en het materiaal heb ik kunnen bekostigen dankzij een werkbijdrage jong talent van het Mondriaan Fonds. Maar voor het boek moet ik andere bronnen aanboren. Daarom ben ik een crowdfunding actie gestart. De eerste twee weken ging het heel snel, maar nu blijf ik al een week rond de 75 procent steken. Ik ben hard aan het nadenken hoe ik de actie verder kan helpen. Daarvoor ben ik onder meer bedrijven aan het benaderen. Maar het duurt altijd even voor je de juiste persoon aan de lijn hebt. Ik heb overigens wel het vermoeden dat het gaat lukken.”

Melkweg

Wanneer de actie slaagt, volgt naast het uitgeven van het boek, in maart een expositie in de Melkweg. De actie is hier te vinden. Meer informatie: www.romitweebeeke.com.


Bekijk ook deze items