terug

Force et Fierté – Angèle Etoundi Essamba

Force et Fierté – Angèle Etoundi Essamba

Dertig jaar fotografie van de Afrikaanse vrouw

Force et Fierté, Kracht en Trots, zijn de sleutelwoorden van de expositie van de in Amsterdam woonende fotografe Angèle Etoundi Essambade. Op 18 februari 2016 opent in Dakar, Senegal, de expositie ‘Force et Fierté, 30 années de photographie de la femme africaine’, een overzicht van dertig jaar werk. Op uitnodiging van de president van Senegal, Macky Sall, stelde zij, in samenwerking met curator Landry-Wilfrid Miampika, een overzicht samen van dertig jaar fotografie van de Afrikaanse vrouw.

Het is voor het eerst dat een Afrikaanse vrouwelijke kunstenaar een museaal overzicht krijgt van het oeuvre. Een andere primeur is dat de tentoonstelling geheel is gewijd aan de representatie van de zwarte vrouw, uit verscheidene landen, achtergronden en culturen. Tweehonderd foto’s bevolken de zalen van Museum Théodore Monod.

Angèle Etoundi Essamba (Douala, Kameroen, 1962) woont en werkt al dertig jaar in Nederland, heeft hier haar opleiding genoten en fotografeert Afrika evenzeer in haar studio in Amsterdam als in Afrika zelf. De opnamen die ze in Afrika maakt, schurken tegen het documentaire aan, de (geënsceneerde) studiofoto’s verenigen de pure schoonheid en kracht van de vrouw met de context van historische en culturele artefacten.

Angèle Etoundi Essamba observeert de wereld via de vrouwen die ze fotografeert. Haar perspectief is tegelijkertijd esthetisch, idealistisch, realistisch en sociaal-maatschappelijk. Haar werk breekt met de stereotiepe weergave van de vrouw.

Rupture 2,1993

Kracht en trots: 30 jaar fotografie van de Afrikaanse vrouw. 

Musée Théodore Monod, rue Emile Zola, Dakar, Senegal, 

18/02 – 30/03/2016


Bekijk ook deze items