terug

Expositie Leonard Freed over joods Amsterdam

De oorlog voorbij  30 oktober 2015 t/m 14 februari 2016
Leonard Freed fotografeert joods Amsterdam in de jaren vijftig

27._Dansavond_voor_joodse_jongeren_636NM013339

Het Joods Historisch Museum presenteert tot 14 februari 2016 een tentoonstelling met ca. 150 foto’s van de beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed. De foto’s tonen joods Amsterdam in de jaren vijftig en laten het herstel van het joodse leven zien in de eerste decennia na de oorlog.

De tentoonstelling De oorlog voorbij. Leonard Freed fotografeert joods Amsterdam in de jaren vijftig biedt een uniek tijdsbeeld van een periode in de joodse geschiedenis van Amsterdam, waarvan slechts weinig foto’s bestaan.

Leonard Freed

Leonard Freed (1929-2006), zoon van Russisch-joodse immigranten in New York, woonde van 1957 tot 1970 in Amsterdam. Hij was gefascineerd door de veerkracht en vitaliteit van de joodse gemeenschap, die eind jaren vijftig de draad van het leven weer zo goed als mogelijk had opgepakt. Er heerste een sfeer van optimisme en geloof in een betere toekomst. Over de oorlog werd nauwelijks gesproken, de emoties van verdriet en woede lagen diep weggeborgen. Met zijn camera volgde Freed een jaar lang Amsterdamse joden in hun dagelijkse leven thuis, in de synagoge en op hun werk.

Joden van Amsterdam

Freeds foto’s geven een rijk geschakeerd beeld van het opbloeiende joodse leven in de stad na de Tweede Wereldoorlog; van kleine Oost-Europese synagogen en dansavonden voor joodse jongeren tot de koosjere broodjeszaak van Sal Meijer en kooplieden op het Waterlooplein. De foto’s zijn gemaakt in 1957-1958 en maken deel uit van Freeds omvangrijke fotoserie Joden van Amsterdam, het eerste grote fotoproject van zijn lange carrière. Een deel van de foto’s werd in 1958 gepubliceerd in het boek Joden van Amsterdam, uitgegeven door De Bezige Bij.

Alle foto’s in de tentoonstelling werden recentelijk door het Joods Historisch Museum aangekocht van Brigitte Freed, de weduwe van de fotograaf. Het zijn zowel vintagedrukken als nieuwe niet eerder gepubliceerde drukken. Het is voor het eerst dat deze unieke foto’s worden geëxposeerd.

Uitgeverij Schilt Publishing geeft in samenwerking met het Joods Historisch Museum bij de tentoonstelling het gelijknamige boek uit.

Fotowedstrijd

In het kader van deze tentoonstelling organiseert het Joods Historisch Museum een fotowedstrijd in samenwerking met Leica.

                                                Foto Freed11


Bekijk ook deze items