terug

Een vorm van zelfreflectie

ANXIOUS SOULS - Foto Sven Scholten
ANXIOUS SOULS – Foto Sven Scholten

Sven Scholten studeerde deze zomer af aan fotovakschool Apeldoorn met de serie ANXIOUS SOULS. Een serie waarin het masker afgaat en je niet alleen gelukkige mensen ziet, zoals vaak op social media wel het geval is. “Daarop laten we vaak alleen zien hoe leuk we het hebben. Maar het leven bestaat uit meer. Je kunt een baaldag hebben, ziek zijn of er is een sterfgeval. De emoties die daarbij horen, moeten ook een plek krijgen.” Het project hielp Sven ook om eigen gevoelens een plek te geven. “Voor mij was dit project een vorm van zelfreflectie.”

“Achteraf gezien ging het project ook deels over mezelf,” vertelt Sven. Ik speelde vroeger de rol van clown, ik was het lieve kind. Ik deed altijd alsof ik vrolijk was. Maar je hoeft niet altijd vrolijk te zijn, die andere emoties en gevoelens mogen er ook zijn.”

ANXIOUS SOULS - Foto Sven Scholten
ANXIOUS SOULS – Foto Sven Scholten

Voor het project nodigde hij mensen in zijn omgeving uit die hem inspireren. “Dat zijn mensen waarin ik dingen van mezelf herken. Ze staan op een bepaalde manier in het leven, zijn open minded, hebben een fijne energie, zijn een beetje buitenissig en zitten in de kunst. Ik heb ze in de studio gezet, heb mijn camera op een statief gezet en ben heel luchtig begonnen met de vraag ‘waar word je gelukkig van?’ Daarna zijn we langzamerhand naar wat zwaardere onderwerpen gegaan en hebben we het gehad over bijvoorbeeld angsten. Ondertussen heb ik af en toe afgedrukt.”

Foto Sven Scholten
Foto Sven Scholten

Sven is nog maar korte tijd actief als fotograaf. “Ik ben in 2014 begonnen met fotograferen. Ik begon met landschappen en af en toe een portret. Al snel bleek dat het laatste me het beste ligt. Ik ben een ‘mensen-mens’, ik vind het enorm interessant om te horen wat mensen beweegt in hun leven. Het mooiste is wanneer je uiteindelijk een krachtig portret weet te schieten van de persoon. In iedereen schuilt namelijk iets inspirerends en moois; dat drijft mij als fotograaf. We hebben het dan weer over het gelukkig maken van mensen zoals ik dat in mijn jeugdjaren deed, maar nu op een gezonde manier.”

Foto Sven Scholten
Foto Sven Scholten

Hij werkte voorheen als metaalbewerker. “Vanwege omstandigheden hield dit bedrijf vorig jaar op te bestaan. Ik was mijn baan kwijt en stond voor de keuze: of ik zoek weer een baan als metaalbewerker en blijf dat tot mijn zestigste doen of ik richt me volledig op de fotografie.”

Netwerk

“Ik ben sinds mijn dertiende dj en heb op die manier een aardig netwerk opgebouwd. De promotie van mijn bedrijf gaat vooral online. Op mijn website wil ik mijn portfolio graag verder uitbreiden. Er staan nu alleen portretten op, dat wil ik uitbreiden met bedrijfsfotografie. Ik probeer daarnaast op de telefoonlijst te komen van advertentiebureaus.”

Foto Sven Scholten
Foto Sven Scholten

Samen met een vriend heeft hij een film gemaakt waarin hij zichzelf voorstelt als fotograaf. “Ik heb een beetje gekeken naar hoe andere fotografen dat doen. Ik vond vaak hele lappen tekst, waarin ik geen zin had om die te lezen. We leven in een visuele wereld, dus waarom maak ik geen filmpje, dacht ik.” Het filmpje is hier te vinden. Meer info: www.svenscholten.com.


Bekijk ook deze items