terug

Beurs voor vernieuwende fotoprojecten

call-for-entries-2x

Viewbook stelt een beurs beschikbaar van maximaal 5 duizend dollar voor fotografen die de verschillende mogelijkheden van visual storytelling en andere creatieve manieren om hun werk aan een breed publiek te tonen, verkennen. De beurs is onderdeel van Viewbook’s ‘Transformations’-programma, waarbinnen wordt onderzocht welke veranderingen er optreden binnen de fotografie in de digitale wereld. “We zijn ook benieuwd hoe fotografen tegen deze transformatie aankijken,” vertelt Rien Swagerman, directeur van Viewbook.

“De wereld van de fotografie verandert. Door globalisatie, technologie en internet. Wij zijn benieuwd hoe fotografen hier mee omgaan. Welke nieuwe manieren gebruiken ze om hun fotografie onder de aandacht te brengen? Daarbij denken we niet alleen aan multimedia, zoals video, maar ook aan hoe je je kunt manifesteren als fotograaf. Op social media bijvoorbeeld. Instagram wordt veel bekeken door curatoren, het loont dus om daar je werk te laten zien. Ook documentaire fotografen gebruiken steeds meer het internet om hun werk onder de aandacht te brengen. Crowdfunding of een bedrijf koppelen aan je project zijn andere manieren om je werk te financieren. Zo kunnen allerlei combinaties ontstaan.”

Totaal project

“Het is de eerste keer dat we een dergelijke beurs of grant beschikbaar stellen voor een project. Eerder hebben we Viewbook Photostory gehouden, dat was veel meer een fotowedstrijd, waarbij deelnemers een fotoserie konden indienen. Nu gaat het veel meer over het totale project, met een plan en begroting. Het project hoeft nog niet af te zijn, het kan ook pas voor de helft gereed zijn. Daarbij kijken we onder meer naar welke inventieve benadering de fotograaf kiest om zijn of haar werk te delen en publiceren.”

Aanmelden kan tot en met 31 december 2016. De voorwaarden waar projecten aan moeten voldoen, staan op de website van Viewbook beschreven. Daarnaast moeten kandidaten een in het Engels geschreven voorstel indienen, met daarbij een samenvatting van het project, motivatie en plan van aanpak; een cv met in ieder geval twee referenties; een begroting voor maximaal 50 procent van het project (je kunt maximaal een fee krijgen voor de helft van de totale projectkosten) en voorbeelden van eerdere projecten die met het onderwerp te maken hebben.

Advies van experts

Indien een project wordt uitgekozen, heeft de fotograaf een jaar de tijd om het project te voltooien. Tijdens dit jaar kunnen deelnemers indien gewenst advies krijgen van door Viewbook ingeschakelde experts. 1 maart 2017 wordt bekend wie aan de slag mag met de beurs. “De beurs kan naar een fotograaf gaan, maar het bedrag kan ook worden verdeeld over meerdere projecten.” Meer informatie: www.viewbook.com.


Bekijk ook deze items