terug

‘Avonturen op het land’ vanaf 5 december

foto: bert de jong
foto: bert de jong

Het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885 tot heden.

De gegroefde kop van een oude landarbeider. Het portret van een trots Fries paard. Een stilleven in een rustiek boereninterieur. Het zijn tijdloze onderwerpen, in het verleden reeds vastgelegd door fotografen als Adriaan Boer, Henri Berssenbrugge en Ed van der Elsken, tegenwoordig door onder anderen Bert Teunissen, Dirk Kome en Hans van der Meer. Bekende namen die zich hebben gewaagd aan een overbekend onderwerp: het boerenleven in Nederland.
Vanaf het einde van de negentiende eeuw tot en met heden hebben vele fotografen het Nederlandse plattelandsleven vastgelegd. Een historisch overzicht van circa 250 foto’s door meer dan tachtig fotografen levert in deze tentoonstelling een beeldverhaal op waar vele betekenissen aan te verbinden zijn: de ontwikkeling van een nationale culturele identiteit, de invulling van het landschap, de verandering van een beroepssector. Er is sprake van voortgang en teloorgang, hardheid en romantiek. Landelijke scènes worden vaak in verband gebracht met nostalgie: het verlangen naar een thuis dat niet langer bestaat.
Echter: het boerenleven is er nog. De bijna clichématige standaardbeelden van stevige kerels in overalls, koeien en schapen in mistige weiden en uit rood baksteen opgetrokken boerenhoeven behoren nog altijd tot de vaste waarden van het Nederlandse landschap. En de beelden inspireren nog steeds, gezien het grote aantal jonge fotografen dat aan deze tentoonstelling meedoet; nieuwe namen zijn onder anderen Pieter Postma, Gea Schenk en Mascha Joustra.

Tentoonstelling is te zien van 05-dec-2015 t/m 13-mrt-2016

Meer informatie op: http://www.fotomuseumdenhaag.nl


Bekijk ook deze items