Uniek project over de longen van de aarde
Wat is het toch met het bos? Zodra je een stap tussen de bomen zet, verandert er iets. De lucht wordt anders, de geluiden klinken anders. Het bos is een plek waar je je veilig kan voelen, omringd door hoge bomen, het rustgevende geruis van de bladeren, de koelte op een hete zomermiddag. Maar een bos is ook een plek die mysterieus kan zijn, angstaanjagend zelfs. Sinds onze voorvaderen uit de bomen klommen en de savanne in trokken is de mensheid gefascineerd door het bos.
Journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens zullen de komende vier jaar die bossen bezoeken. Ze gaan op zoek naar de verhalen en de mensen in de bossen. Wie wonen er? Hoe wonen ze? En hoe verhouden de inwoners zich tot het woud? Daarbij richten zij zich op de boreale zone van het Noordelijk Halfrond, een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. Dit bos wordt ook wel taiga genoemd.
Wat is Borealis?
Het boreale woud is de grootste vegetatiezone op aarde en beslaat zo’n 29% van het totale bosgebied. Met een oppervlakte van zo’n negen miljoen vierkante kilometer is het aanzienlijk groter dan het Amazone-regenwoud. Het tropisch regenwoud en het boreale woud vormen samen de longen van onze aarde. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied. De bomenwereld is op onze langzaam warmer wordende planeet in transitie. De verwarming van de aarde is niet per se slecht voor de bossen: zo zijn de bomen in de laatste 55 jaar sneller gaan groeien door de verwarming van de aarde, waardoor de productie van hout nog sneller kan. Aan de andere kant is het mogelijk dat onze laatste bossen door de verwarming van de aarde plaats zullen maken voor andere soort vegetatie. Het is simpelweg te complex om te voorspellen hoe de toekomst voor onze bossen eruit ziet. Daarom is het goed om dit gebied grondig te onderzoeken. Juist nu.
Van 2016 tot en met 2019 gaan we acht reizen maken. Sommige dichtbij, andere ver weg. Tijdens deze reizen zullen we voor langere tijd op één plaats verblijven en vanuit die standplaats het gebied ontdekken. Op zoek naar het bos en naar de verhalen die erin verscholen liggen. Een serie verhalen over mensen die leven, werken en wonen in de taiga. In de acht reizen zullen we het fysieke bos beschrijven in woord en beeld. Maar ook op zoek gaan naar de filosofische betekenis van de bossen om ons heen. Wat doet het met je als je jaren in uitgestrekte bossen woont? We gaan de komende jaren onder andere naar Noord-Scandinavië, Siberië, Noord-Japan, Canada en Alaska. Het project zal resulteren in diverse publicaties in nationale en internationale media, een boek en exposities.
Gelimiteerde special editie
Voor dit project hebben ze een bijzondere cassette laten ontwerpen in Zweden. De cassette is gemaakt van berkenhout uit de taiga en bevat zeven vakjes. Mensen kunnen zich abonneren op ons project en ontvangen na elke reis een item dat met de reis te maken heeft. Dat kan een object zijn dat ze tijdens een van de reizen hebben meegenomen. Of het kan een exclusief essay zijn van Jelle, of een mooie print van Jeroen.
Ook nodigen ze hun abonnees elk jaar uit voor een lezing waar ze verslag doen van hun avonturen. Aan het eind van het project maakt hun boek Borealis de cassette compleet. Er worden maximaal vijfhonderd cassettes vervaardigd, dus wees er op tijd bij.
Informatie over het bestellen van de exclusieve cassette is te vinden op: www.borealisproject.nl