terug

Leica M-D zonder LCD-scherm

Leica M-D_Ambient_1Leica presenteert vandaag de nieuwe Leica M-D (Typ 262). Het is de vijfde camera in de huidige M lijn van Leica, maar de eerste zonder LCD scherm. De Leica M-D is daarmee de digitale M die het nostalgische gevoel van analoge fotografie het meeste benaderd.

Leica M-D_frontDe Leica M-D is grotendeels gebaseerd op de Leica M (type 262). Net als alle andere digitale M-camera’s, heeft de Leica M-D een 24MP Full-Frame CMOS sensor en maakt de Leica Maestro processor een snelle verwerking van de opnamedata mogelijk. Het grote verschil is het ontbreken van een LCD scherm achterop de camera. In plaats daarvan is er een instelwiel voor de ISO-gevoeligheid. Met het ontbreken van het LCD scherm wordt de camera gestript tot het minimum, ook qua functionaliteit. Er is uiteraard geen menu meer waar instellingen kunnen worden veranderd en er is geen ondersteuning voor video-opname. Logischer wijs worden alle opnamen uitsluitend opgeslagen als RAW-gegevens in het DNG-formaat.

Leica M-D_backDe concentratie op ‘Das Wesentliche’ is ook te herkennen in het design van de camera. De Leica M-D drukt pure functionaliteit uit in een ontwerp dat, met kenmerken zoals een messing bovenplaat, veel lijkt op het ontwerp van de Leica M9. Ook het rode Leica logo is weggelaten van de voorzijde van de camera ten gunste van een nog onopvallender uiterlijk. In aanvulling op het minimalistische uiterlijk, staat de nauwelijks hoorbare sluiter van de Leica M-D ook garant voor maximale onopvallendheid bij het fotograferen. De camera heeft een sluiterspansysteem dat  bijzonder stil is in de enkelopnamestand.

Leica M-D_leftWie denkt dat het weglaten van het LCD scherm en daarmee ook functionaliteit leidt tot een goedkopere camera komt bedrogen uit. De Leica M-D (Typ 262) is binnenkort te koop voor een adviesverkoopprijs van € 6.050,00 incl. BTW.


Bekijk ook deze items