terug

Futendans in sprookjesachtig decor

Foto David Peskens
Foto David Peskens

Een paartje futen, dat juist op het punt staat een paringsbalts uit te voeren. De mist boven het water en de donkere bomen op de achtergrond zorgen voor een sprookjesachtig geheel. De foto won in de categorie Wildlife bij de Hasselblad Masters. “Bij zo’n foto moet je geluk hebben,” vertelt fotograaf David Peskens. “Hier kwam alles bij elkaar: het paartje futen, de mist boven het water en zonnestralen die tussen de donkere bomen door schijnen. Zo ontstaat een mystiek beeld.”

Voor het beeld heeft Peskens niet ver hoeven te reizen. “De foto heb ik gemaakt in het mooiste gebied in Limburg. Het ligt hier in Kerkrade: een stuwmeer, op zo’n vijf minuten van mijn huis. Het stuwmeer ligt lager, daaromheen zijn hellingen. Omdat het stuwmeer lager ligt, is het er wat kouder dan op de helling. Op frisse lenteochtenden hangt daarom vaak een laagje mist boven het water. En de lente is natuurlijk het seizoen van de liefde in het dierenrijk. De futen waren al een tijdje heen en weer aan het zwemmen. Op het moment van de foto staan ze op het punt om te gaan baltsen.”

Winnaars bij de Hasselblad Masters krijgen vier maanden een Hasselblad camera te leen. Daarmee gaan ze aan de slag om foto’s te maken voor een speciaal fotoboek: het Hasselblad Commemorative Book. Heeft Peskens al ideeën voor dit fotoboek? “Ik ben er al over aan het nadenken. Het thema, ‘Inspire’ is vrij breed. Ik heb nog niet een specifiek idee. Vorig jaar heb ik echter aardig wat foto’s gemaakt van vossen en dassen. Gemaakt in een bos waar op dat moment ook daslook bloeide, wat zorgt voor een wit tapijt aan bloemen. Normaliter zijn vossen lastig te fotograferen. Alleen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is het relatief eenvoudig. De dieren worden daar bijgevoerd en zijn daarom niet bang voor mensen. In de rest van Nederland is dat een ander verhaal. Ik had mazzel, zat bij een hol waarvan ik vermoedde dat het bewoond werd door dassen. Ik had geen camouflagekleding aan, dat is niet nodig bij dassen. Toen kwam opeens een vossenjong uit het hol. We hebben elkaar een uur lang aangekeken, waren zo’n zeven meter van elkaar verwijderd. Hij was nog niet bang voor mensen. Later kwamen ook broertjes en zusjes te voorschijn en gingen ze met elkaar spelen. Het zou mooi zijn als ik dit jaar ook dat soort foto’s zou kunnen maken.”

Foto David Peskens
Foto David Peskens

Peskens richt zich voornamelijk op natuurfotografie, maar wil zich er niet tot beperken.“Ik denk erover om een meer journalistieke kant op te gaan. De meeste beelden die ik maak gaan over schoonheid en sfeer, maar ik ben de laatste tijd steeds meer verhalend bezig. Maar dan wel binnen de stijl die mij kenmerkt. Ik zou me ook meer willen richten op de minder leuke dingen, bijvoorbeeld maatschappelijke problemen. Ik heb steeds meer de overtuiging dat ik als fotograaf meer kan dan alleen mooie dingen te laten zien. Dat ik ook echt iets kan betekenen.” Meer informatie: www.davidpeskens.nl.

Binnenkort een ook interview met de andere Nederlandse winnaar: Lars van de Goor. Hij won in de categorie ‘Landscape’.


Bekijk ook deze items