terug

Van de Goor wint Hasselblad Master met betoverend landschap

Foto Lars van de Goor
Foto Lars van de Goor

Een mystiek bos – mistig, een blauwige gloed met een prachtig contrast gevormd door gele herfstblaadjes. Met deze foto won fotograaf Lars van de Goor de Hasselblad Master in de categorie ‘landschap’. Qua sfeer past het beeld zo in een van de Lord of the Rings films. Toch is de foto niet ver overzee, maar in het Speulderbos, bij Garderen, gemaakt. Het gebied dat Van de Goor op z’n duimpje kent. “Ik wist dat een tak van deze boom z’n blaadjes lang vasthoudt.”

De foto is gemaakt tijdens een mistige ochtend, aan de het einde van de herfst. Ideale omstandigheden voor de fotograaf. “Als ik ’s ochtends wakker word, weet ik intuïtief of het een goede dag wordt om te gaan fotograferen. Als het goed weer is, ben ik op tijd wakker en dan kan ik aan de slag. Voor mijn foto’s heb ik een vochtig klimaat nodig. Met mist of dauw en zonnestralen. Als dat ontbreekt, ga ik niet eens op pad. De dagen waarop ik de foto’s kan maken die ik wil zijn beperkt. De overige tijd besteed ik aan de bedrijfsmatige kant van het fotograferen. En ik ben veel aan het scouten: ik breng gebieden in kaart, ga op zoek naar mooie plekken. Als het dan wel goed weer is om foto’s te maken, weet ik precies waar ik naartoe wil. Op zo’n dag kan ik wel tien goede foto’s maken.”

Van de Goor werkt sinds 2007 als fotograaf. “In het begin was het elk jaar een beetje de vraag of ik het zou redden. Ik ben zelfs een keer bijna gestopt toen het niet liep. Ik probeerde werken via galeries te verkopen. Dat kostte veel geld, werken raakten beschadigd. Toen werd ik benaderd door iemand die iets met canvaswerken voor buiten wilde doen. In eerste instantie heb ik die man afgewimpeld, ik was met meerdere opdrachtgevers bezig. Hij belde me later weer. Het ging niet om enkele werken, vertelde hij me, maar om zo’n duizend stuks. Bleek het een opdracht voor tuincentra als de Intratuin te zijn. Het ging ze om mijn B-foto’s: foto’s van bloemen, die ik tussendoor maak. In het eerste jaar werden ongeveer 100 duizend stuks verkocht.”

Zijn werk leent zich prima voor een grote afdruk aan de wand of voor fotobehang. Foto’s van zijn hand zijn in Nederland en België te koop via ‘Werk aan de muur’ en ook in Duitsland, Frankrijk en Amerika worden zijn foto’s via internet aangeboden. Prints zijn te vinden in Ikea-achtige woonwinkels. Van de Goor werkt tevens in opdracht. Naast de fotografie geeft hij workshops.

Entrance of Velhorst Estate. Geldereland-Lochem, the Netherlands
Entrance of Velhorst Estate. Geldereland-Lochem, the Netherlands

Winnaars van de Masters krijgen naast de eretitel vier maanden Hasselbladapparatuur in bruikleen. Doel is om daarmee foto’s te maken voor het Hasselblad Commemorative Book. “Ik heb al wel ideeën over wat voor foto’s ik wil gaan maken. Ik ga in ieder geval niet naar Patagonië, IJsland of de Grand Canyon. Prachtige gebieden, maar kapot gefotografeerd. Ik wil iets anders doen. Daarbij gaat het me vooral om de sfeer. Ik kan eigenlijk overal foto’s maken. Dat kan ook in Nederland, je hebt hier volop mooie gebieden. Dat zeg ik altijd tegen mensen die meedoen aan de workshop. Kijk in de omgeving waar je woont, ga op zoek naar mooie plekken en zorg dat je daar bent als het licht en de omstandigheden goed zijn.” Meer informatie: www.larsvandegoor.com.

Eerder kon je een interview lezen met de andere Nederlandse winnaar: David Peskens. Hij won in de categorie ‘Wildlife’.


Bekijk ook dit item