terug

‘The measure of love is’ – serie over verlies en verdriet

Foto Berny Zeekaf
Foto Berny Zeekaf

Berny Zeekaf studeert binnenkort af aan de Fotoacademie Amsterdam. Haar werk ‘The measure of love is’ is te zien in de eindexamen expositie UNFRAMED. “Ik heb een serie gemaakt over verlies of eigenlijk over verdriet dat er mag zijn. Dertig jongeren heb ik geportretteerd, die allemaal een dierbare hebben verloren.” UNFRAMED is van 27 tot en met 29 mei te zien in Roest in Amsterdam.

“Het idee of de inspiratie voor deze serie komt voort uit mijn eigen leven. Ik heb in de laatste tien jaar drie vriendinnen verloren aan kanker. De gezinnen en kinderen die achterbleven zag ik worstelen met het verdriet. Vaak is de omgeving het verdriet al lang vergeten, terwijl het er nog wel is. Met dit project wil ik laten zien dat verdriet er mag zijn. En dat je verdriet een leven lang met je meedraagt, het kan zomaar naar boven komen.”

“De jongeren heb ik bij me thuis uitgenodigd, waar gesprekken met ze zijn gevoerd over hun verlies. Door de gesprekken kwamen ze op een gegeven moment helemaal terug bij hun verdriet en hadden ze eigenlijk niet in de gaten dat ze werden gefotografeerd. Ik was op zoek naar het breekpunt, op dat moment heb ik een foto gemaakt. Dat hoefde niet per se het moment te zijn dat de tranen kwamen, soms was het al daarvoor.”

Foto Berny Zeekaf
Foto Berny Zeekaf

“Ik ben heel trots op de jongeren. Ze hebben zich heel kwetsbaar opgesteld, voor mij hun masker afgedaan. Het was heel mooi om dat samen met ze mee te maken. Sommige verhalen hebben me diep geraakt. Dan was ik ’s avonds nog met een verhaal bezig. Ik ben zelf moeder, dus dan is het heftig om te zien hoe dichtbij het komt en hoe diep het verdriet zit.”

“Voor de jongeren zelf was het heel dubbel om zichzelf terug te zien. Een aantal schrok van zichzelf. Anderen vonden het heel mooi en wilden de foto direct aan iedereen laten zien, om te tonen dat hun verdriet nog bestaat. Voor het fotograferen heb ik met iedereen afgesproken dat foto’s niet zouden worden gepubliceerd als ze dat niet zouden willen. Maar niemand heeft nee gezegd. Ook ouders reageerden vol trots; ze waren trots dat hun kind zich zo kwetsbaar durfde op te stellen.”

De 30 portretten zijn allemaal te zien tijdens UNFRAMED. “Ik wilde de portretten allemaal bij elkaar hangen, dat maakt het meeste indruk. Wellicht komt er nog een boek. Ik ben nu in gesprek met een rouw- en verliestherapeute om te kijken of we een boek kunnen maken. Dat betekent dat er nog meer portretten moeten worden gemaakt.”

ZEEKAF-6SILKE pf
Foto Berny Zeekaf

Wat de toekomst verder brengt, weet Zeekaf nog niet. “Ik heb een aantal ideeën voor andere projecten, maar die moeten eerst verder worden uitgewerkt. Ik ben geen fotograaf die in opdracht gaat fotograferen, tenzij het onderwerp me heel erg aanspreekt. Dan moet ik nog wel op mijn eigen manier kunnen fotograferen en er een eigen draai aan kunnen geven. Voor dat soort opdrachten sta ik open. Maar eerst ga ik verder met de serie over verlies.” Meer informatie: www.bernyzeekaf.com.

UNFRAMED is te zien van 27 tot en met 29 mei in Roest, Amsterdam. 36 talentvolle fotografen tonen daar hun eindexamenwerk. Meer info: www.unframed2016.nl.


Bekijk ook deze items