terug

Tentoonstelling originele autochromes

Berend Zweers (1872-1946), Maria Wilhelmina Zweers (dochter van de fotograaf), 1905-1910, autochroomplaat, 18,0 x 12,9 cm (afm. glasplaten, beeld 17,0 x 12,0 cm), collectie Universiteitsbibliotheek Leiden, inv.nr. PK-F-64.20
Berend Zweers (1872-1946), Maria Wilhelmina Zweers (dochter van de fotograaf), 1905-1910, autochroomplaat, 18,0 x 12,9 cm (afm. glasplaten, beeld 17,0 x 12,0 cm), collectie Universiteitsbibliotheek Leiden, inv.nr. PK-F-64.20

ORIGINELE AUTOCHROMES TE ZIEN IN TENTOONSTELLING KLEUR ONTKETEND

Vanwege hun kwetsbaarheid kwamen ze niet eerder het depot uit. Door een nieuw ontwikkelde techniek durven het Gemeentemuseum Den Haag en Universiteit Leiden het nu toch aan: een week lang zijn 3 originele autochromes uit de historische fotocollectie van de Universiteit Leiden te zien in de tentoonstelling ‘Kleur ontketend’. Een primeur in Nederland.
De nieuwe techniek is ontwikkeld door het Metropolitan Museum of Art in New York en wordt nu in Nederland voor het eerst toegepast door Katrin Pietsch, fotorestaurator van het Nederlands Fotomuseum, en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Universitaire Bibliotheken Leiden.
De platen worden getoond in een speciale zuurstofarme behuizing en dagelijks gecontroleerd. Na 11 oktober worden de originele autochromes vervangen door ‘exhibition prints’  die voor de duur van de tentoonstelling te zien zullen zijn.

Terug in de tijd

De autochrome is een van de allereerste kleurenprocedés in de fotografie. Volgens conservator Doede Hardeman past het exact in de tijdsgeest van de korte periode voor de Eerste Wereldoorlog waarin de zowel de technische ontwikkelingen als de ontwikkelingen in de schilderkunst elkaar in razend tempo opvolgden. “We zijn natuurlijk gewend aan zwart-wit beelden uit die tijd en deze zullen ook volop in de tentoonstelling te zien zijn, maar als je voor het eerst oog in oog staat met deze allereerste kleurenfoto’s is het net alsof je in die tijd gezogen wordt. Een waanzinnige ervaring!”

Fotocollectie Universiteit Leiden

De fotocollectie van de Universiteit Leiden bevat ruim 200 autochromes. Van het merendeel is de fotograaf onbekend. De drie autochromes die in Kleur ontketend te zien zijn, zijn gemaakt door Berend Zweers (1872-1946), een van de weinige fotografen in zijn tijd die zichzelf als kunstenaar profileerde.

Openingstijden

Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 – 17:00 uur. Op maandag is het museum gesloten.
Het naastgelegen GEM, museum voor actuele kunst en het Fotomuseum Den Haag hebben een eigen entree en kassa en zijn op dinsdag t/m zondag van 12:00 uur – 18:00 uur geopend.
U kunt ook online uw ticket aanschaffen.
 


Bekijk ook deze items