terug

Student in beeld: Wigo Worsseling

urbansecrets-6
Foto: Wigo Worsseling


Ik ben een Urban Explorer en altijd op jacht naar vergane glorie; een oud pand waarbij de buitenkant schreeuwt om verkend en de binnenkant gefotografeerd te worden. Is het verlaten? Kan ik binnen komen? Is het veilig en zonder bewaking? Er wordt een ingang gezocht, niets wijst meer op de aanwezigheid van mensen. De muren zijn afgebladderd, de plafonds zakken door, glasscherven liggen op de grond en de muffe geur van rottend hout dringt je neus binnen. Daglicht probeert naar binnen te dringen en creëert een schouwspel van schaduwen. Je vraagt je af hoe het hier ooit zou zijn geweest. De camera wordt in stelling gebracht, de jacht is geopend!

urbansecrets-4
Foto: Wigo Worsseling

Dit zijn de juiste ingrediënten voor mij als urbex-fotograaf. De term Urban Exploration wordt ook wel Urbex genoemd en betekent ‘verkennen en onderzoeken van bebouwing’. Ik betreed al ruim 10 jaar verlaten en vergeten plekken, voortdurend op zoek naar de schoonheid van verval en sporen uit de geschiedenis om deze in al hun facetten vast te leggen.Voor het maken van mijn foto’s bezoek ik o.a. vervallen industriecomplexen, ziekenhuizen, kastelen en woonhuisjes in verschillende Europese landen. De fascinerende combinatie van vergankelijkheid, verval en nieuw leven leveren bijzondere foto’s op. Fotografen zoals ik zijn per definitie nieuwsgierig naar onbekende, verlaten en vergeten plekken die vaak gevaarlijk en vrijwel altijd verboden zijn te betreden. Deze mix van fotografie en spanning zoek ik telkens weer op en resulteert in boeiende foto’s.
urbansecrets-2
Foto: Wigo Worsseling

Ik ben sinds de jaren 80 bezig met fotografie en mysterieuze gebouwen hebben mij altijd aangetrokken. Deze voorliefde werd alleen maar groter in de jaren die volgden. Na de intrede van de digitale camera kon ik mijn eigen stijl verder ontwikkelen. Het bewerken van een foto werd voortaan op een computer gedaan en daarmee ontstonden oneindige mogelijkheden. Na jaren van experimenteren besloot ik dat het tijd was om een fotografische opleiding te volgen. In 2008 startte ik met de basiscursus en in 2009 met de vakopleiding aan de Fotovakschool te Boxtel. In deze periode was ik al bekend geraakt met Urban Exploring en kon ik de vaardigheden uit de opleiding direct toepassen. Na de afronding van de vakopleiding besloot ik om mijn werken aan te bieden.
urbansecrets-3
Foto: Wigo Worsseling

Nadat enkele foto’s werden opgenomen in de collectie van een galerij werd duidelijk dat hier veel interesse voor was. Diverse publicaties en exposities verder is het tijd om mijn werk in een fotoboek uit te geven. Fascinerende foto’s aangevuld met korte verhalen. Het is als fotograaf belangrijk om een netwerk van contacten op te bouwen. Ik kon in contact komen met uitgever Aerial Media Company. Het grote voordeel is dat er een groot bedrijf achter je staat is dat ze ontzettend veel zaken voor hun rekening nemen. De vertaling, het ontwerp, de promotie en het drukwerk zijn belangrijke zaken waar ik me niet in m’n eentje druk over hoefde te maken. Ik kon me volledig storten op de foto’s. Mijn boek ‘Exploring Urban Secrets’ bevat een collectie foto’s uit de afgelopen 10 jaar. Het boek is wereldwijd vanaf medio oktober 2015 verkrijgbaar.
urban-secrets1
Foto: Wigo Worsseling


Voor meer informatie & verkoop: www.worsseling.nl
of info@worsseling.nl


Bekijk ook deze items