Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Nelleke Stark

Tijdens de middelbare school periode wist ik al dat ik fotograaf wilde worden. Maar mijn ouders dachten dat het verstandiger zou zijn wanneer ik een opleiding zou doen met meer zekerheid op werk. Op die leeftijd luisterde ik nog braaf naar mijn ouders. In plaats van de kunstacademie of Fotovakschool ben ik daarom sociaal pedagogische hulpverlening gaan sturen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.

pva_15 - kopie
Foto: Nelleke Stark


Fotografie & hulpverlening
Tijdens deze pedagogische opleiding heb ik me op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. Mijn stages en afstudeeronderzoek hadden allemaal wel met fotografie te maken. Ik heb ontdekt dat de combinatie fotografie en hulpverlening een hele sterke combinatie is. Fotografie als methodisch en hulpverlenend middel is in Nederland redelijk onbekend. In landen als Canada, Engeland en Finland wordt al veel meer gebruikt gemaakt van fotografie in de hulpverlening. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de methodiek ‘Empowering Photography’, ontwikkeld door Miina Savolainen. Deze therapeute legt vooral de nadruk op het verbeteren van het zelfbeeld van tienermeiden. Dit heeft ze bereikt door ‘sprookjesachtige foto’s van meiden in prachtige jurken op een bijzondere locatie te maken. Dit hielp de beschadigde tieners bij het versterken van hun zelfbeeld en het accepteren van zichzelf.

pva_5 - kopie
Foto: Nelleke Stark

Na mijn studie sociale pedagogische hulpverlening ben ik alsnog naar de Fotovakschool in Apeldoorn gegaan. Daar volg ik de opleiding ‘Creative Photodesign’, om meer sturing en handvatten te krijgen bij het uitwerken van vele ideeën, dromen en flarden in m’n hoofd. Ik heb de opleiding tot nu toe als inspirerend en uitdagend ervaren. Ik ben in een nog grotere zoektocht terecht gekomen dan waar ik al in zat. Ik probeerde te ontdekken wat ik met m’n fotografie wil. Verder met de combinatie fotografie en hulpverlening? Liever alleen persoonlijke projecten opzetten om eigen verhalen te vertellen? Of nog beter worden in de bruidsfotografie waar ik m’n brood mee verdien?

NELLEKE STARK
Foto: Nelleke Stark

In het eerste jaar heb ik een serie gemaakt, gebaseerd op de dromen die ik ’s nachts droomde. Met coaching, steun  en feedback van verschillende docenten van de fotovakschool is het gelukt om een (beginnende) dromenserie te maken. Met de serie won ik de portfoliowedstrijd van CHIP FOTO magazine. Een grote boost om verder te gaan met persoonlijke projecten! In 2014 kreeg ik een eervolle vermelding voor mijn bruidsfotografie, voor de wedstrijd Bruidsfoto Award en heel recent werd ik heel blij gemaakt omdat een van m’n bruidsfotografie foto’s een internationale award heeft gewonnen.

jump k
Foto: Nelleke Stark

 

REPORTAGE (56)
Foto: Nelleke Stark

Mijn manier van fotograferen, en de bruidsfotografie is door de opleiding behoorlijk veranderd. Ik ben meer journalistiek gaan fotograferen, met oog voor het echte verhaal. Verhalen vertellen is wat ik het liefst met mijn foto’s wil doen. Het verhaal van mezelf, maar ook dat van anderen. Op het moment zit ik in het laatste jaar van de opleiding, dat betekent afstuderen! Ik heb nog geen idee met welk onderwerp ik ga afstuderen en wat voor serie het gaat worden, dus ik laat me verrassen.


Nelleke Stark studeert aan de Fotovakschool in Apeldoorn Photographic Design.


Bekijk ook deze items