terug

Student in beeld: Nienke Bosma

image006
Foto: Nienke Bosma


Van 22-25 oktober 2015 vond de Graduationshow plaats. Afgestudeerden van Fotovakschool uit 2015 konden hiervoor hun werk insturen en worden geselecteerd. Ook waren er (geld)prijzen te winnen. Uit alle inzendingen zijn 60 studenten gekozen om hun afstudeerwerk -hun trots- te laten zien. Uit mijn klas van 10 zijn er 5 studenten door deze selectie heen gekomen. Hoe kan dit? Had ik het geluk dat ik in zo’n bijzondere klas zat? Tijdens de Graduationshow heb ik verschillende keren gepraat over de energie en synergie in onze klas.

In het eerste jaar van de deeltijd vakopleiding  was er best sprake van concurrentie en ook gezonde jaloezie. In het tweede jaar word je vrijer gelaten in de uitvoer van opdrachten en staat het ontdekken van een eigen stijl centraal. Het kwam wel eens voor dat twee mensen hetzelfde idee hadden, de  uitvoer was dan helemaal anders en concurrentie maakte plaats voor samenwerking:  ‘Hé, hoe heb jij dat gedaan?’
Foto: Nienke Bosma
Foto: Nienke Bosma


Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De docent speelde een belangrijke rol in het steeds hoger duwen van het niveau van individuele student en klas als geheel. Zéker ook eens met tranen en verwarring als gevolg. Uiteindelijk bleek de feedback terecht en stuurde het je de juiste richting op. Ik denk dat je helemaal jezelf moeten kunnen zijn én open moet staat voor feedback om te kunnen ontwikkelen. In onze klas was dit mogelijk en daardoor werd er gelachen, gedeeld en soms ook gehuild. We zijn met tien man aan de opleiding begonnen en met z’n tienen afgestudeerd. Iedereen had een even belangrijke rol.
image002
Foto: Nienke Bosma

Voor onze eindexpositie wilden we per se wat moois neerzetten samen. Zo hebben we alle stellages zelf op maat gemaakt en een oude kapel omgetoverd tot expositieruimte. De afstudeerexpositie was een prachtige afsluiting van de tweejarige opleiding. Momenteel komen we regelmatig bij elkaar om te praten over fotografie en plannen te maken voor de toekomst.
image003
Foto: Nienke Bosma

In mijn foto’s geef ik aandacht aan onderwerpen waar je normaal gesproken niet echt bij stilstaat. Dit kan de pit van een pompoen zijn, of huid. Vaak zijn mooie onderwerpen veel dichterbij dan je denkt. Ik vind het interessant om te werken met structuren, schaduw, kleur en het combineren van technieken.
Speciale dank aan: Harry, Maudy, Noortje, Edwin, Kees, Belinde, Linda, Peter en Janeczka.


Nienke Bosma studeerde aan de Fotovakschool in Boxtel. Ze studeerde af in mei 2015.
Meer informatie:nienkebosma.nl


Bekijk ook deze items