terug

Student in Beeld: Marlike Marks

‘Laagseizoen’-Marlike Marks

Met het project ‘Laagseizoen’ laat ik de provincie Zeeland zien buiten het toeristenseizoen. In de zomer wordt Zeeland overspoeld door vakantiegangers en de stranden, terrassen en campings zitten vol. ‘Laagseizoen’ laat de keerzijde van deze zomerdrukte zien en toont de impact van het toerisme op de regio en het milieu.
In de herfst rest de melancholieke schoonheid van de achtergebleven leegte. Het gewone leven wordt weer opgepakt en de werkgelegenheid verplaatst zich naar andere sectoren. Stranden en kustgebieden lopen leeg en sporen die aan de drukke zomer refereren staan eenzaam in het verweerde landschap. De serie is begonnen als een zoektocht naar de perfecte, verlaten landschappen zoals je die ziet in het werk van bijvoorbeeld de Amerikaanse fotograaf Stephen Shore.

De enige caravan op een verder verlaten Brouwersdam.
De enige caravan op een verder verlaten Brouwersdam. Achter de caravan staan nog twee stoeltjes buiten maar de eigenaren zijn spoorloos. Foto: Marlike Marks

Na een aantal ritten door Nederland kwam ik in de provincie Zeeland terecht en hier kon ik mijn hart ophalen. Situaties en plekken die ik tegenkom en die mij intrigeren, vormen voor mij de aanleiding tot het maken van mijn verhalende documentaire projecten. Met fotografie verken ik de verschillende aspecten van mijn onderwerp en dit resulteert in gelaagde projecten waarin ik meerdere perspectieven belicht. Eenzaamheid en leegte zijn thema’s die veel in mijn werk terugkomen. Ik heb de afgelopen twee jaar heel wat ritjes naar Zeeland gemaakt. Vaak vertrok ik in alle vroegte zodat ik de mist, die vooral in de ochtend zo mooi over het landschap hangt, zou kunnen vastleggen. Ik was op zoek naar de melancholieke schoonheid van verlaten landschappen waarin toch ook menselijke aanwezigheid te zien is.
In de herfst zijn de terrassen in Zeeland verlaten.
In de herfst zijn de terrassen in Zeeland verlaten. Niemand waagt zich buiten met deze dreigende luchten. Foto: Marlike Marks

Het project laat niet alleen de leegte van het Zeeuwse landschap zien maar ook andere elementen; de kust, de zee en de dammen, de historie, landbouw en infrastructuur en natuurlijk de weersomstandigheden zoals wind, mist, storm en regen.
Verlaten en gesloten snackcontainers; de dammen in Zeeland staan er vol mee
Verlaten en gesloten snackcontainers; de dammen in Zeeland staan er vol mee. Foto: Marlike Marks

Het project ‘Laagseizoen’ werd geëxposeerd op Fotofestival Naarden in Bastion Oranje (tot 21 juni te zien). Het werk is in verschillende kranten en tijdschriften gepubliceerd waaronder in Volkskrant Magazine en in het Parool.
Bunker Zeeuwse landschap
Overal in het Zeeuwse landschap zijn dit soort verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog nog terug te vinden. Deze bunker doet ook dienst als uitkijkpunt. Foto: Marlike Marks

Meer foto’s en informatie zijn te vinden op mijn website: www.marlike.nl
Marlike Marks is vierdejaarsstudent Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie op de Fotovakschool in Rotterdam.
 


Bekijk ook deze items