terug

Student in Beeld: Manuela van Hamont-Pinter

“De oudere vrouw is hot, hip en gewild anno 2015” of “Grijs is het nieuwe blond”. Dit zijn slagzinnen die we tegenwoordig regelmatig tegen komen. Maar is het inderdaad zo dat de positie van ouderen in de maatschappij verandert? Zijn de oudere vrouwen daadwerkelijk hip en gewild? Of zijn de genoemde voorbeelden alleen maar incidentele uitschieters? Om deze vragen te beantwoorden heb ik me de laatste maanden in de beeldvorming van de oudere vrouw in de maatschappij en in de media verdiept. Helaas kwam ik de gewilde oudere vrouw niet zo vaak tegen. Bijvoorbeeld bestaat bij televisie programma’s een duidelijke samenhang tussen leeftijd en man-vrouw-verhouding. Onder jongvolwassenen (20-34 jaar) zijn meer vrouwen dan mannen vertegenwoordigd waartegen in de groep van vijftigplussers nog maar 25% vrouwen te zien zijn. De 50+-vrouw zien we zelden als autonoom, onafhankelijk persoon. Ze wordt vaak in een context geplaatst – lieve moeder, oma of buurvrouw.
 

Foto: Manuela van Hamont-Pinter
Foto: Manuela van Hamont-Pinter

Daar wil ik met mijn fotoserie ‘Irresistible for the rest of your life’ verandering in brengen. Ik geef de geportretteerde vrouwen in mijn serie een podium om zichzelf te laten zien. De dames moeten op de foto de kracht uitstralen, die ze ook naar de buitenwereld tonen: “Ik heb een bepaalde leeftijd en daar ben ik trots op!” De vrouwen die ik gekozen heb zijn allemaal opvallende verschijningen en beslist geen representatieve doorsnede van de bevolking.
Foto: Manuela van Hamont-Pinter
Foto: Manuela van Hamont-Pinter

Het was een bewuste keuze om geen documentaire serie te maken, maar een portretserie waarin ik vrouwen laat zien, die voor mij een voorbeeld zijn. Ik heb bewondering voor mensen, die heel uitgesproken zijn en zich door hun leeftijd niet laten beperken – nog in hun uiterlijk, nog in hun houding.
Foto: Manuela van Hamont-Pinter
Foto: Manuela van Hamont-Pinter

Mijn oorspronkelijk idee voor de locatie van de fotoshoot was, om iets te zoeken wat heel strak is en daardoor bij de moderne vrouwen van deze tijd past. Ik heb verschillende locaties bezocht maar toen ik bij de eerste dame op bezoek was, is het mij plotseling duidelijk geworden: ik moest de foto’s bij hen thuis maken! Dat is de plek die beter bij hen past dan alles wat ik kan uitzoeken, daarmee was mijn locatie keuze bepaald. Ik wil de vrouwen niet alleen een podium geven om zich te laten zien maar ook een stem om zich te laten horen. Daarom heb ik van elke dame een audio opname van ca. 1 minuut gemaakt, waarin de dames zichzelf presenteren. Bij de tentoonstelling hangt naast hun foto een QR-code en een weblink waarmee het statement van elke dame beluisterd kan worden. Vanaf 13 oktober t/m 21 november 2015 zijn de foto’s in het centrum voor fotografie in de IJmond ISOO.nu in Beverwijk te bezichtigen. Ik hoop dat ik met mijn project over de onweerstaanbare vrouwen kan bijdragen aan een positievere beeldvorming tegenover oudere mensen en vooral vrouwen. Ik wil dan ook met een heel mooie zin van één van de dames afsluiten, die ook via de QR-code te beluisteren is, namelijk: “Wat het ouder worden betreft, ik hoop dat het iedereen overkomt.”
Foto: Manuela van Hamont-Pinter
Foto: Manuela van Hamont-Pinter


Manuela van Hamont-Pinter studeert fotografische vormgeving aan de Fotovakschool in Amsterdam.
Meer informatie: http://www.isoo.nu
Expositie:
13 oktober t/m 21 november 2015 in het centrum voor fotografie in de IJmond ISOO.nu in Beverwijk


Bekijk ook deze items