Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Floris Kok

Foto: Floris Kok
Foto: Floris Kok

Plastic Soup Starts Here – Floris Kok

“Voor mijn afstuderen ben ik op zoek gegaan naar een groot thema dat ook dicht bij mijzelf staat. Milieu en de kwaliteit van onze wereldoceanen hebben mijn persoonlijke interesse. Tijdens research naar mogelijke onderwerpen viel mij op dat het fenomeen plastic soup hoofdzakelijk benaderd en verbeeld wordt als een probleem ver weg, veroorzaakt door groot vervuilers zoals bijvoorbeeld China. Dit terwijl er direct buiten onze eigen voordeur al een onmenselijke berg plastic in het water rond drijft. Dit is wat ik inzichtelijk wil maken; Plastic Soup starts here!
De naam van de serie is Plastic Soup Starts Here. Met deze serie van zeven composities van plastic drijfafval wil ik duidelijk maken dat plastic soup geen probleem is dat zich ver van onze voordeur afspeelt (de noordelijk Atlantische oceaan) maar dat de oorzaak en daarmee een deel van de oplossing begint direct buiten onze eigen voordeur.

Foto: Floris Kok
Foto: Floris Kok

Om dit inzichtelijk te maken heb ik over een periode van drie maanden zelf een paar kubieke meters plastic drijfafval uit de gemeente wateren van Amsterdam gevist. Door dit zelf te doen toont het ook aan wat één persoon voor verschil kan maken in het opruimen van dit plastic.
Door dit plastic afval vervolgens uit zijn context te halen en het op een egale ondergrond te fotograferen in een strakke compositie wil ik de kijker verleiden met een esthetisch en visueel beeld na te denken over de hoeveelheid en variëteit aan plastic afval dat zich vanuit onze woonomgeving via onze eigen waterwegen verspreid in het milieu.
Na alle afval in de studio onderverdeelt te hebben naar soort, kleur, vorm of functie ben ik via een intuïtief proces composities gaan maken op de ondergrond. Eerst een ruwe schets met het materiaal zelf en vervolgens een steeds meer gedetailleerdere uitwerking waarbij vorm, vrije zwartruimte en onderlinge verhoudingen van het materiaal leidend waren. Dit was per compositie een proces van 1 tot meerdere dagen.
Foto: Floris Kok
Foto: Floris Kok

Vervolgens ben ik met het studiolicht op zoek gegaan naar een egale belichting die qua schaduw en helderheid paste bij de specifieke compositie. Om een visueel krachtig beeld vast te leggen heb ik dit recht van boven gefotografeerd middels een speciale constructie waarbij de camera zo’n 4 meter boven de compositie hing. Omdat studioruimte van enige omvang en met de nodige werkhoogte in Amsterdam voor mij niet te realiseren was heb ik in het Drentse Doldersum een voormalige koestal ingericht als studioruimte speciaal voor dit project.
Foto: Floris Kok
Foto: Floris Kok

Over mij
Ik ben mijn arbeidzame leven begonnen in de (internationale) hotellerie. Na London, Beijing en Amsterdam heb ik jaren een galerie gehad waarin ik Niet-westerse tribale kunst verkocht. In 2013 besloot ik mijn hart te volgen en heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool Amsterdam. Dit was misschien wel de beste beslissing van mijn leven. Mijn jarenlange hobby is nu een passie en manier van kijken naar de wereld om mij heen geworden. Het universum van de fotografie blijkt oneindig.
Op dit punt in mijn ontwikkeling als fotograaf ben ik erg geïnteresseerd in het verbeelden van menselijke verhalen zonder dat de mens hierin fysiek aanwezig is.
Floris Kok studeert aan de Fotovakschool Fotografische Vormgeving
Foto: Floris Kok
Foto: Floris Kok


Bekijk ook deze items