Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Student in Beeld: Elles Rijsdijk

image005
Foto: Elles Rijsdijk

Een aantal jaren geleden heb ik op advies van een vriendin tijdens een reis naar Australie een spiegelreflex gekocht. Daarna ben ik op eigen houtje de natuur in gegaan en heb ik diverse mooie reizen gemaakt waar ik lekker kon oefenen. Al snel kreeg ik het gevoel dat het mij aan technische kennis ontbrak en dat ik meer bij toeval dan bewust, bepaalde effecten in mijn foto’s kreeg. Bezield was ik wel, maar bewust en beheerst fotograferen deed ik nog niet. Bij natuurfotografie ben je van veel dingen afhankelijk. Je moet echt op de juiste plek op het juiste moment ergens zijn anders valt er weinig te fotograferen. Ik ben veel tijd kwijt met het zoeken waar bepaalde diersoorten zich bevinden. Dan moeten de dieren en de weersomstandigheden ook nog meewerken. Ik wilde techniek niet als laatste onzekere factor hebben en besloot mij aan te melden voor een opleiding bij de Fotovakschool.
 
image004
Wolf in het Bayrische Wald. Net als bij alle andere vormen van fotografie, maakt licht de foto. Foto: Elles Rijsdijk

Sommige opdrachten lagen zover van mijn interessegebied dat ik af en toe wel door een zure appel heen moest bijten, maar het maakt je allrounder en je komt ook andere fotogebieden tegen die je onverwachts toch leuk gaat vinden. Daarnaast ben ik heel blij met mijn klasgenoten. Het delen van een passie en bespreken van foto’s en frustraties brengt je verder. Het is bijna jammer wanneer we tegen de zomer afstuderen en de opleiding niet meer volgen.
image003
Spiegeldikkopje. Een mooie morgen afgelopen zomer. Mannelijke heidekikkers worden blauw in het voorjaar, ik wilde graag een verstilde opname met spiegelbeeld. Foto: Elles Rijsdijk

Ondanks al deze nieuwe interesses blijft natuur- en dierenfotografie mijn grootste passie. Met name macrofotografie heeft mijn voorkeur. Heerlijk in de modder liggen om een kikker op een bepaalde manier vast te leggen. In het voorjaar heb ik altijd een setje schone en droge kleding in mijn auto liggen. Tot mijn grote verbazing heb ik onlangs de WNF Frans Lanting award gewonnen met een foto van drie wespen. Zelf ben ik erg kritisch naar mijn foto’s en zie ik vooral de verbeterpunten. Ik had ook niet verwacht dat ik deze award zou winnen. Mijn klasgenoten hadden er meer vertrouwen in dan ikzelf. De foto is gemaakt door een spiegel op een tafel te leggen, statief opstellen, siroop op de spiegel, macrolens, tc 1.7 ertussen en een paar middagen fotograferen. De achtergrond kun je sturen door bepaalde stuiken etc als achtergrond te gebruiken.
Van de zomer hoop ik af te studeren aan de Fotovakschool in Boxtel en ik wil alvast van de gelegenheid gebruik maken om mijn lieve klasgenoten en mijn inspirerende leraren te bedanken voor de leuke tijd en hun geduld.
image001
Poelkikker in spotlight. Hiervoor heb ik letterlijk een paar uur in de modder gelegen. Het was warm waardoor de kikkers onder een boom in het water lagen, de boom zorgde voor lichtplekken. Foto: Elles Rijksdijk

 
image002
Foto: Elles Rijsdijk


Bekijk ook deze items