terug

Student in beeld: Danielle Regout

Danielle Regout - Hijab Unravelled-5
Foto: Danielle Regout

“Hijab Unravelled” is een fotografische documentaire over 31 hedendaagse moslima’s, hun hijab en wat deze voor hen betekent. De hijab, afkomstig uit het Latijn, betekent in het Arabisch “bedekken” en is gebaseerd op het werkwoord “hajaba” dat “zich sluieren, zich bedekken of verbergen” betekent. Alhoewel het woord hijab in het Arabisch een bredere betekenis heeft, wordt deze in de Westerse wereld geassocieerd met de doek waarmee moslima’s (volgers van de Islam) na de puberteit hun hoofd en borst mee bedekken. In de Arabische wereld kent hij meerdere uiteenlopende connotaties; dit heeft bijvoorbeeld te maken met de verschillende regio’s waar hij vandaan komt. De documentaire is geïnspireerd door de online community van de “hijabista’s” op (o.a.) Instagram en YouTube. De documentaire wil geen politiek statement maken, maar juist een neutraal beeld geven en helpen om de hoofddoek te ontdoen van een stigmatiserend imago. (Jonge) moslima’s kunnen vele motieven hebben voor het dragen van een hoofddoek.
Ik stuitte eind 2013 op het onderwerp toen ik via een vriendin terecht kwam in de grote, kleurrijke en levendige community van jonge moslima’s op Instagram. Jonge vrouwen van nog geen 21 jaar met meer dan 250 000 volgers en fans; en het belangrijkste gespreksonderwerp? De hijab!:

Hoe kan ik de hijab zo modern mogelijk dragen? Welke make-up kan ik het beste bij deze tint gebruiken? Waar heb jij die prachtige rok vandaan die er zo goed bij past?

Danielle Regout - Hijab Unravelled-4
Foto: Danielle Regout

Niet alleen fungeert Instagram als communicatief platform voor deze jonge vrouwen, het is ook een broedplaats en incubator geworden voor de ondernemende moslima. Talloze webshops, magazines, fora en duizenden bloggers zijn dagelijks online te vinden waar zij hun ervaringen delen en ingaan op de explosieve vraag naar hippe, kleurrijke hoofddoeken en nieuwe bijpassende kleding en accessoires. En als je echt groot bent en de status van “idool” hebt bereikt? Dan ben je een “vlogger” en verdien je je geld op YouTube!
Danielle Regout - Hijab Unravelled-1
Foto: Danielle Regout

Via mijn werk als fotografe kwam ik verder in contact met deze vrouwen en al gauw werd mij duidelijk dat de Islam meestal niet het enige motief is om een hijab te dragen. En niet alleen dat; deze vrouwen zijn echte “fashionista’s” en voortdurend bezig met het modebeeld van de hoofddoek. De vele verschillende beweegredenen vond ik dermate boeiend, dat ik besloot om een fotodocumentaire over de hijab te maken en dit vormde meteen het kader voor mijn afstudeerproject aan de Fotovakschool te Amsterdam.
Danielle Regout - Hijab Unravelled-2
Foto: Danielle Regout

Danielle Regout - Hijab Unravelled-3
Foto: Danielle Regout

Anderhalf jaar later, in maart 2015, ben ik cum laude afgestudeerd op deze documentaire. Er werd verbaasd en enthousiast op gereageerd; een weerspiegeling van mijn eigen reactie toen ik het onderwerp ontdekte. De relevantie van het actuele onderwerp en de aanmoedigingen van de Fotovakschool deden mij besluiten dit verder uit te diepen en toonbaar te maken voor een breder publiek. Zo ben ik nu bezig met het uitgeven van een fotoboek over dit onderwerp en zal de documentaire van 23 oktober t/m 15 november in de Melkweg te Amsterdam geëxposeerd worden.


Meer informatie: Danielle Regout.com


Bekijk ook deze items