terug

Student in Beeld: Annemarie Dufrasnes

Je bent een verhalenverteller zei iemand tegen mij. En het klopt! Als fotograaf, als échte fotograaf vertel je een verhaal met foto’s: Beeldtaal. Liefde is de rode draad in de verhalen die ik vertel. Liefde voor mooie spullen, liefde tussen bruidsparen, tussen familie, liefde voor jezelf, liefde voor gezonde voeding. Het gaat allemaal over liefde én het verhaal daarachter.

PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-1
Foto: Annemarie Dufrasnes

Vertel eens, zul je misschien denken. Het begon een paar jaar geleden toen ik naast mijn full time baan als marketingcommunicatiemanager vooral fotografeerde als hobbyist. Ik fotografeerde toen al voornamelijk bruiloften en toen mijn toenmalige werkgever failliet ging, besloot ik als zelfstandige verder te gaan.

Ik denk dat ik in een bepaalde mate behoorlijk perfectionistisch ben en wil daarom alleen het beste van het beste wat ik kan, leveren. En hoewel er veel fotografen zijn die autodidact zijn en vooral zichzelf de kneepjes van het vak aanleren, heb ik dat helemaal niet. Ik heb hulp nodig. Vooral het technische gedeelte stond nou niet direct hoog op mijn lijstje om in mijn schaarse vrije tijd te onderzoeken. Maar het was wel nodig. Daar kwam ik ook wel achter. Daarom besloot ik in eerste instantie om helemaal opnieuw te beginnen en te starten aan de Fotovakschool. Ik besloot mij vervolgens helemaal te richten op fotografie, beet mij vast in de technische specificaties en onderzocht vooral bijna dag en nacht fotografen en foto’s die ik fantastisch vond. Leren, leren, leren.

Vorig jaar nam ik mijn diploma in ontvangst na 2,5 jaar (deeltijd)studeren aan de Fotovakschool en mag ik mij vakfotograaf noemen. Dat is een goede keuze geweest, om de week een dag naar de opleiding met fijne begeleiding door middel van coaching. Uitgeleerd ben ik nog lang niet. Daarom doe ik al een paar jaar, ieder jaar, een aantal workshops. Skills ontwikkelen als fotograaf en als persoon.

PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-5
Foto: Annemarie Dufrasnes

Ik ben gespecialiseerd in bruidsfotografie, maar eigenlijk is dat gek, want bij geen enkel andere vorm van fotografie komt hier alles samen. Van modefotografie tot reportagewerk, van architectuur, tot macro opnames, van sfeer tot het fotograferen van gerechten tijdens het diner.

Een compleet verhaal dus. Voor mij is het belangrijk dat ik met de bruiloften die ik fotografeer de echte liefde tussen mensen vastleg. Tussen het bruidspaar, maar ook tussen families en andere dierbaren die op een bruiloft aanwezig zijn. Een stralend bruidspaar, de allermooiste details, waaraan je misschien wel heel veel werk had. De voorbereidingen in de ochtend, van make-up tot het aantrekken van de jurk.

PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-2
Foto: Annemarie Dufrasnes
PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-3
Foto: Annemarie Dufrasnes

En alles gaat snel! Geen moment om na te denken, gewoon doen. Je positie innemen, wachten.. en klik! Het moment! Dagen van 10 tot 16 uur fotograferen is topsport, maar ‘time flies when you’re having fun’. Mijn motto: doe waar je staart van gaat kwispelen. Die tip heb ik overigens van een docent van de Fotovakschool: Richt je op je talent, niet op je tekortkomingen.

PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-7
Foto: Annemarie Dufrasnes
PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-6
Foto: Annemarie Dufrasnes

Kijken naar compositie, naar momenten, naar mooi licht én een beetje magic, die combinatie, daar haal ik energie uit. Dit is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en wat ik in de komende jaren nóg beter ga leren. Afgelopen jaren heb ik veel verschillende opdrachten mogen doen. Zowel particulier als zakelijk en elke keer haal ik op verschillende vlakken lering uit deze projecten die ik dan weer gebruik voor bruidsreportages. Zo fotografeerde ik afgelopen jaar de gerechten voor het kookboek OERsterk eten, waar ik veel meer leerde over beeldvulling, compositie en… geduld. Het winterlicht deed het fantastisch, dat leerde ik dan weer op de Fotovakschool. Leren, leren, leren. Daar ben ik dankbaar voor!

PF - Student in beeld - Annemarie Dufrasnes-4
Foto: Annemarie Dufrasnes

Wil je meer werk zien, kijk dan eens op dufrasnesfotografie.nl voor bruidsfotografie en op dufrasnesfotografieprojecten.nl voor foodfotografie.


Annemarie Dufrasnes studeerde aan de vakopleiding van de Fotovakschool Amsterdam.


Bekijk ook deze items