terug

Sony RX1R II: 42.4MP Full Frame met optisch variabele low-pass filter

RX1RII_right_frontSony introduceert de RX1R II, een full-frame camera die in de palm van je hand past, met een vast 35mm f2.0 objectief  en ’s werelds eerste optische variable low-pass filter.

De nieuwe RX1R II heeft een back-illuminated full-frame Exmor R CMOS sensor van maar liefst 42.4 megapixel. De BIONZ X processor zorgt voor hoge resolutie beelden met een ISO gevoeligheid van 100-25600 (uitbreidbaar naar 102400) en de mogelijkheid tot 14-bit RAW bestanden. Door gebruik te maken van een back-illuminated sensor wordt data tot 3,5x sneller verwerkt dan bij de originele RX1R.
RX1RII_topRX1RII_rearVoor het eerst in een camera heeft Sony een optisch variabele low-pass filter voor de sensor geplaatst. Het filter kan ‘uit’, ‘standaard’ of ‘hoog’ gezet worden en daarmee kan gekozen worden tussen meer scherpte of minder moiré. Voor wie niet vooraf kan kiezen heeft de RX1R II ook een bracketing functie waarmee het verschil tussen de filter standen achteraf kan worden vergeleken.
De RX1R II maakt gebruik van Fast Hybrid AF en heeft 399 phase-detection AF punten en 25 contrast AF punten op de sensor die ongeveer 45% van het beeld bedekken, het grootste bereik op een full-frame sensor. Met AF tracking aan kan tot 5 beelden per seconden worden gefotografeerd.
RX1RII_terminalRX1RII_right
Het vaste objectief is een Zeiss Sonnar T 35mm f2.0 met een negen bladig diafragma. De lens heeft een aparte Macro stand waardoor tot op 14cm kan worden scherpgesteld. De lens is geheel afgestemd op de sensor voor betere optische prestaties en doordat de sluiter in de lens is gebouwd kan een flitssynchronisatie worden bereikt van 1/2000 sec.
popupDe RX1R II komt ook met een pop-up XGA OLED elektronische viewfinder, een draaibaar scherm aan de achterkant en WiFi en NFC connectiviteit. De camera ondersteund daarnaast full HD 1920×1080 video op 60p, 30p of 24p in het XAVC S format.
lcdscreneopenDe nieuwe Sony RX1R II is misschien klein, maar van binnen zeer indrukwekkend. Net als de prijs trouwens, de camera komt in december 2015 beschikbaar voor €3.500,-. 


Bekijk ook deze items