terug

Serie ondernemen: crowdfunding actie voor uitgeven boek

Foto Hans Gerritsen
Foto Hans Gerritsen

Crowdfunding actie voor uitgeven fotoboek

Fotograaf Hans Gerritsen is een crowdfunding actie gestart om een lang gekoesterde wens te kunnen vervullen: hij wil een fotoboek uitgeven met beelden uit zijn oeuvre van 35 jaar ballet- en dansfotografie. ‘Photocall’ gaat het boek heten. Met het uitgeven van het boek en het opzetten van de crowdfunding actie is Gerritsen opeens niet meer alleen fotograaf, maar moet hij bijvoorbeeld ook lobbyen om sponsoren en donateurs te werven. Ook moet hij zich verdiepen in de regels omtrent het uitgeven van boeken, want dat wil hij doen in eigen beheer.
Naast dans- en balletfotografie, zowel vrij als in opdracht, is Gerritsen ook actief in andere disciplines binnen de fotografie. Zo doet hij ook commercieel werk, bijvoorbeeld op het gebied van architectuur- of portretfotografie. “Voorheen was de verhouding tussen de balletfotografie en het commerciële werk ongeveer 50-50,” aldus Gerritsen. “Die verhouding is nu anders. Het aantal commerciële opdrachten is minder dan 2 tot 3 jaar geleden. Bovendien ben ik nu erg druk met mijn boek. Ik denk dat de verhouding nu meer rond de 75 – 25 ligt.”
Gerritsen begon eind jaren zeventig met de balletfotografie. Bij toeval, want hij heeft geen balletachtergrond. “Foto’s maken tijdens een dansworkshop in Keulen, daarmee is mijn carrière in de balletfotografie van start gegaan. Van daaruit is het uitgegroeid tot een specialisme.”
Gerritsen maakt foto’s in opdracht van verschillende balletgezelschappen: het Scapino Ballet, Introdans uit Arnhem, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en Les Ballets de Monte Carlo. Van 1982 tot 1990 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Dans’, een magazine dat door hemzelf werd opgezet. Naast zijn functie als hoofdredacteur maakte hij tevens foto’s voor het blad.
‘Dans’ bestaat nog steeds, maar Gerritsen maakt geen foto’s meer in opdracht van het blad. “Je krijgt in fotografie steeds minder opdrachten van tijdschriften. Veelal krijgt de redactie foto’s aangeleverd, daar betalen ze niets voor. Dat is een verandering die samenhangt met de tijd waarin we leven. Het is lastiger om goed betaald te krijgen voor je foto’s. Foto’s zijn in die zin minder waard geworden.”

Foto Hans Gerritsen
Foto Hans Gerritsen

Minder commerciële opdrachten betekent dat Gerritsen nu de tijd heeft om zich op zoek boek te concentreren. “Tijdens etentjes kreeg ik nogal eens de vraag: zeg, wanneer geef je eens een boek uit? Ik heb mezelf altijd beloofd dat ik voor mijn 65ste een boek zou uitgeven. Vorig jaar ben ik er mee begonnen.”
Een boek uitgeven doe je echter niet zomaar. Daar komt heel wat bij kijken. “Ik wil mijn boek in eigen beheer uitgeven. Als je eerst een uitgever moet zoeken, ben je toch een beetje aan de goden overgeleverd. Ik heb me daarom aangemeld als uitgever. Dan zijn er wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld van het Centraal Boekhuis.” Boekhandels kopen veelal boeken in bij dit Centraal Boekhuis (CB), vooral wanneer het gaat om titels van kleine uitgeverijen. “Ik heb me vervolgens aangesloten bij De Vrije Uitgevers. Zij regelen contacten met onder andere het CB.”
Om zijn eerste boek te kunnen bekostigen, is de fotograaf een crowdfunding actie gestart via VoordeKunst. Doel is om 16 duizend euro in te zamelen. Donateurs krijgen met een gift van 50 euro het boek. “Dan zijn ze eigenlijk nog goedkoper uit dan wanneer ze het bestellen via een webshop. Het boek zelf gaat 50 euro kosten, bij een bestelling komen de verzendkosten er nog bij.” Bij hogere donaties kan gekozen worden uit verschillende extra’s. Een bedrag van 100 euro levert naast een gesigneerd boek een fotoprint van 40 x 50 cm op van een foto naar keuze uit het boek. Met een donatie van 4 duizend euro ben je een van de twee hoofdsponsoren en heb je, naast 20 boeken voor relaties met een op maat gemaakte cover, ook recht op 4 dagdelen fotografie.
Foto Hans Gerritsen
Foto Hans Gerritsen

Naast de crowdfunding krijgt Gerritsen ook een subsidie van Provincie Brabant, via het BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur), voor zijn boek. Maar alles valt en staat met het succes van zijn actie: lukt het hem niet om binnen de gestelde tijd het geld op te halen, dan gaat de subsidie niet door en moet hij het geld terugbetalen aan donateurs. Best spannend dus, helemaal gezien de tijd hij nu al heeft besteed aan het project. “De actie is 3 juni van start gegaan. De aanloop was een beetje stroef.” Inmiddels heeft Gerritsen 26 procent van het bedrag binnen. Nog 36 dagen te gaan.
Het is een tijd van lobbyen, mailtjes sturen en afspraken maken. “Ik hoop volgende week bericht te krijgen van de eerste sponsoren.” Verder is het zaak via social media aandacht te vragen voor het boek. “Ik zit er helemaal in. Elke dag maak ik een wandeling door het bos. Ik kom daar bijna niemand tegen, maar bij de mensen die ik zie heb ik de neiging om ze te vertellen over het boek,” lacht Gerritsen.
Ondanks al het werk dat bij het uitgeven van het boek komt kijken, vindt Gerritsen het tot dusver een positieve ervaring. “Het uitgeven van een boek is misschien niet voor iedere fotograaf weggelegd – de een heeft er wat mee, de ander niet -, dus ik kan niet zover gaan om het iedere fotograaf aan te bevelen. Tot dusver heb ik echter geen problemen met het extra werk. Ik stoot mijn neus weleens, maar daar leer ik van en daarna ga ik gewoon door. Met alle kennis die ik nu heb opgedaan, wordt het straks veel makkelijker om eventueel een tweede boek uit te geven.” Heel concrete plannen heeft Gerritsen daarvoor nog niet. “Maar ik heb nog genoeg materiaal liggen.”
Photocall wordt een interactief boek. “Ik maak filmpjes voor in het boek, hou interviews met bekende choreografen, zoals Jiří Kylian. Deze filmpjes zijn te zien via QR-codes, die worden opgenomen in het boek.” Bijzonder is ook dat Prinses Margriet, balletliefhebber en beschermvrouwe van Introdans Arnhem, het openingswoord zal schrijven.
Foto Hans Gerritsen
Foto Hans Gerritsen

Eind oktober/begin november moet het boek uitkomen. Gerritsen wil dan ook een gelijknamige expositie openen. Waar is nog niet duidelijk. “Het moet in ieder geval een grote ruimte zijn.” Daar wil hij ook het eerste exemplaar overhandigen. Hij denkt nog na over wie dit boek in ontvangst mag nemen.
De actie van Gerritsen is hier te vinden. Meer info: www.hansgerritsen.nl.


Bekijk ook deze items