terug

Rustieke uitstraling voor serie over Zuid-Beveland

Foto Tom Franken
Foto Tom Franken

Tom Franken is voornamelijk actief als landschapsfotograaf en ook maakt hij graag portretten. Deze voorliefde is terug te zien in een serie die hij maakte over het Zeeuwse Zuid-Beveland. Van Fifo Color wil hij weten op welk materiaal de beelden in deze serie het beste uitkomen. 
“In deze serie staat het Zeeuwse erfgoed centraal. Zeeland is verdeeld over een aantal eilanden, waaronder Zuid-Beveland. Bij deze serie heb ik een typische Zeeuwse boerderij en de klederdracht van een Zuid-Bevelandse boer gefotografeerd. De boer die je op de foto’s ziet is een vriend van me. Voorafgaand aan het fotograferen heb ik een draaiboek gemaakt met scènes die ik wilde vastleggen. Dat heb ik niet van te voren overlegd met de bevriende boer. Zodra ik bel, moet je je omkleden, dat heb ik hem wel gezegd. Het was namelijk vooral een kwestie van wachten op het juiste licht.”
Franken gaat bij zijn fotografie uit van ‘what you see is what you get’. “Ik doe wel wat met Photoshop, maar de foto’s zijn voor 95 procent wat je ziet. Als ik de foto niet kan maken, maak ik hem niet.”
De serie over Zuid-Beveland wordt geëxposeerd. Wanneer is nog onduidelijk. “Het gebouw waarin de expositie gehouden wordt, ondergaat een verbouwing. De expositie komt er in 2016, maar of dat in de eerste of tweede helft gebeurt, is nog de vraag.”
Foto Tom Franken
Foto Tom Franken

Het advies van Fifo:

We hebben naar de zes meegestuurde beelden gekeken en met Tom wat mogelijkheden de revue laten passeren. Het is de bedoeling dat de serie een rustieke uitstraling krijgt. Wanneer je ieder beeld afzonderlijk bekijkt, kom je vaak tot andere afdrukadviezen dan als je kijkt naar de gehele serie.
Voorbeeld is de fietser op de dijk, dat beeld zou erg mooi uit kunnen komen op geborsteld dibond (aluminium) zonder witte basis. De afbeelding van de ‘oudere man’ die een poes aan het aaien is in de raamopening van de donkere schuur zal erg mooi uitkomen op fluweelzacht FineArt papier, zoals bijvoorbeeld Photo Rag Ultra Smooth. Dat zal het beeld namelijk enorm versterken.
Het gaat nu om de hele serie die een rustieke uitstraling moet krijgen. In samenspraak zijn we dan uitgekomen op chemische, lustre afdrukken of Baryta Fine Art papier gemonteerd op dibond en een frame er achter, zodat het net iets van de wand af hangt.

Foto Tom Franken
Foto Tom Franken

Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’. 
Meer adviezen lezen? Je vindt ze hier.


Bekijk ook deze items