Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

Prins Claus Prijs naar Newsha Tavakolian

Gisteren, 2 december 2015, heeft Prins Constantijn in het Koninklijk paleis in Amsterdam de Grote Prins Claus Prijs 2015 uitgereikt aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian.

12291683_1096327677045513_4401616449887607675_o
Het nieuwsbericht van het Fonds schrijft het volgende over de prijswinnaar. Newsha Tavakolian is een autodidactisch fotograaf, die fotojournalistiek en kunst samenbrengt om nieuwe inzichten te bieden in de persoonlijke ervaringen van de mensen in Iran en het Midden-Oosten. Zij is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran en haar werk loopt uiteen van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series over onderwerpen als de onzekerheid van jongeren uit de middenklasse, vrouwelijke Koerdische strijders en de invloed van sancties op het persoonlijke leven. De fraaie, intellectuele kwaliteiten van Tavakolians stills, video’s, installaties en fotoalbums rekenen af met stereotypen en zijn een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten.
In Pakhuis de Zwijger werd afgelopen maandag een hele avond aan de Newsha Tavakolian gewijd. Daar vertelde ze tijdens het interview hoe haar carrière begon. Ze ging op haar zestiende naar de lokale krant en solliciteerde als fotojournalist met een stapel foto’s van bloemen. Ze werd niet aangenomen, maar toen ze eenmaal begreep wat fotojournalistiek was, maakte haar carrière een stormachtige ontwikkeling door.
Tijdens de studentenoproer in 1990 wilde ze zich bewijzen en werkte een week lang door om een uitgebreide reportage te maken. “Ik wilde in de hoofden kijken van de studenten en hun motieven begrijpen.” Al gauw kreeg ze te maken met de Iraanse censuur en ontving een brief van de minister van cultuur dat ze geen persfoto’s meer mocht publiceren. Daarom zocht ze naar andere manieren om haar visuele taal in te gieten. Ze besloot zich vanaf dat moment kunstenaar te noemen. Zo maakte ze de serie Look waarbij ze bewoners in haar flat portretteerde. “Ik was in mijn flat en zag de andere bewoners aan de overkant. Toen besloot ik te onderzoeken hoe zij leefden. Het duurde wel zeven maanden voordat tien mensen bereid waren te poseren,” aldus Tavakolian in de Zwijger. “Ik luisterde naar de mensen en ze gingen me vertrouwen. Het was een uitdaging om vanuit mijn eigen ruimte een hele serie te maken.”
In de Prins claus Gallery wordt het werk van Newsha Tavakolian tentoongesteld van 27 november 2015 tot 4 maart 2016. ‘I know why the rebel sings’
Prince Claus Fund Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam
http://www.princeclausfund.org
Meer van haar werk is te zien op http://www.newshatavakolian.com
In het volgende nummer van Pf meer over de fotografe.
 


Bekijk ook deze items