terug

Het oktober/novembernummer van Pf is uit

Cover: Hans Withoos
Cover: Hans Withoos

In deze editie van Pf besteden we extra veel aandacht aan beeldbewerking. We doen dit fotografen te interviewen die veel gebruik maken van beeldbewerking. Daarnaast hebben we een uitgebreid verslag van de Photokina. Wat zijn de vernieuwingen die gaande zijn?

Photokina

  • Vernieuwing in het middenformaat
  • Camera’s zonder spiegel
  • Drones en action cams overheersen
  • Meer capaciteit bij opslagmedia
  • TTL-gestuurde studioflitsers in de lift
  • Meer beleving bij afdrukken

Stephen Wilkes

Van fotograferen op een steil bergricheltje tot achttien uur lang in een hoogwerker staan, voor fotograaf Stephen Wilkes is geen enkele uitdaging te gek. Hij buigt zelfs tijd naar zijn hand. Met het nieuwe project Day to Night geeft hij ons een kijkje in een wereld die we zelf nooit kunnen aanschouwen.

Yves Schepers

In vijf jaar tijd heeft Yves Schepers zich van iemand die alleen met zijn telefoon fotografeerde, opgewerkt tot een internationaal awardwinnend fotograaf. Wie is dit talent en hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Bastiaan Woudt

Bastiaan Woudt staat bekend om zijn artistieke, intrigerende, maar vaak ook grafische zwart-wit fotografie. In al zijn werk experimenteert hij met nieuwe methodes, met licht, vormen en bewegingen, maar ook zeker met de beeldbewerking.

Alice Wielinga

Alice Wielinga had van alles ervaren en gezien, maar vond dat haar foto’s dat niet overbrachten. “Dat was voor mij de reden om erover na te denken waarom ik op deze realistische manier fotografeerde.”

Digitale manipulatie

Beelden worden al decennialang gemanipuleerd, maar de mate waarin dit gebeurt en de reden waarom het beeld is gemanipuleerd, verschillen. Waar leg je de grens tussen acceptabel en onacceptabel?

Licht op locatie: Rick Akkerman

Regels in de fotografie zijn vaak niet meer dan goede suggesties. Als autodidact ga je daar soms losser mee om dan als streng beoordeelde student. Rick Akkerman (1980) is zo’n autodidact.

Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D-serie is heel populair bij vakfotografen en is nu uitgebreid met een nieuw werkpaard: de Canon EOS 5D Mark IV, met een hogere resolutie, Dual Pixel AF en 4K video.

Nikon D500

De Nikon D500 werd eerder dit jaar onverwachts aangekondigd en is sinds april 2016 leverbaar. De Nikon D500 en de Nikon D5, het kersverse FX vlaggenschip, hebben veel overeenkomsten, maar verschillen zijn er ook.

Juridisch: Recht op beeldbewerking

In de journalistiek is beeldbewerking op z’n minst niet chique. Een foto geeft al een selectief beeld en bewerking zorgt voor nog meer vertekening van de werkelijkheid. Met beeldbewerking kan alles, maar mag ook alles?

DuPho: Beeldbewerking: verfraaiing of manipulatie?

Een foto is allang niet meer een precieze weergave van de werkelijkheid met de hedendaagse beeldbewerkingtechnieken. De fotografie is een nieuw medium geworden, waarvan de grenzen steeds verder worden opgerekt. Hoe kijken fotografen hier tegen aan en hoe ver gaan ze met het bewerken van hun beelden?


PORTFOLIO:

Hans Withoos
Justine Tjallinks


VASTE RUBRIEKEN

 • Uitgelicht
 • Column Filip Naudts
 • Kiek ‘ns an
 • Ondernemen
 • De gadget van
 • Boeken

Bestel het oktober/november nummer hier. 

Tags: Pf magazine

Bekijk ook deze items