terug

Nominatie Hovers voor Steenbergen Stipendium met False Positives

Foto Esther Hovers
Foto Esther Hovers

‘False Positives’ is de naam van het afstudeerproject van Esther Hovers waarmee ze geselecteerd is voor de Steenbergen Stipendium 2015. Naast Hovers zijn vier andere studenten genomineerd voor de prijs voor jong fotografietalent. De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is met vier nominaties hofleverancier.
“Ik had het niet verwacht, vertelt Hovers over haar nominatie. “Maar wel gehoopt natuurlijk. False Positives gaat over intelligente bewakingssystemen. Deze zijn vooral geprogrammeerd om afwijkend gedrag te registreren. Voor mijn afstudeerproject heb ik interviews gehouden met deskundigen op dit gebied. De bewakingssystemen zijn zo ingesteld dat ze reageren op acht basishoudingen die als anomalieën zijn gedefinieerd. Hierbij kun je denken aan langdurig stilstaan, steeds over de schouder kijken en plotselinge bewegingen. Die kunnen wijzen op crimineel gedrag.”
In Europa is steeds meer zorg over de openbare veiligheid. Deze veiligheid moet met behulp van slimme bewakingssystemen worden geborgd. Wanneer deze camera’s afwijkend gedrag registreren, leidt dat bijna automatisch tot de vraag: ‘Wat is normaal gedrag?’
Juist omdat het project over Europa gaat, heeft Hovers Brussel gekozen als locatie voor haar foto’s. “Vanwege de hoogteverschillen is dat een ideale stad. Door de hoogteverschillen krijg je een beetje het effect van een bewakingscamera.”
Foto Esther Hovers
Foto Esther Hovers

De foto’s in het boek zijn gebaseerd op de acht anomalieën. “Het zijn combinaties van meerdere beelden, elke foto heeft een bepaalde tijdspanne. Ik heb mensen gevraagd of ze één van de acht houdingen willen aannemen. Van stilstaan tot plotseling wegrennen.”
Het werk van de vijf genomineerden is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 26 september tot en met 1 november 2015. “Ik weet nog niet precies hoe alles eruit komt te zien, we hebben nog geen overleg gehad. Maar de expositie gaat duidelijk om het afstudeerproject. Ik ben benieuwd of het overeind blijft in een andere context.”
Naast een juryprijs, is er ook een publieksprijs, bedoeld voor het project dat de meeste stemmen van het publiek krijgt. “Ik ga het project natuurlijk via social media promoten, maar heb nog niet echt nagedacht over hoe ik het verder ga aanpakken. Ik hoop dat er aandacht komt voor mijn werk. Op de academie ben je lange tijd aan het toewerken naar het afstuderen, dan is het zonde als er vervolgens niets meer met het project gebeurd. Het is fijn als het werk ook daarna blijft leven.”
Foto Esther Hovers
Foto Esther Hovers

De komende tijd is gevuld met opdrachten en exposities. “Ik wil als freelance fotograaf aan de slag gaan. Opdrachten die ik wil doen zijn gekoppeld aan architectuurfotografie en werk binnen de publieke ruimte. Voor het Gemeentearchief maak ik een tijdsdocument van de theaters aan het Spui (Den Haag) die gesloopt gaan worden om plaats te maken voor een nieuw ontwerp van Jo Coenen. Het zijn dus met name projecten voor overheden en initiatieven binnen gemeentes. Ook bouwbedrijven, architecten, planologen of bijvoorbeeld het Nieuwe Instituut in Rotterdam zijn partijen waar ik graag mee zou willen samen werken nu ik afgestudeerd ben.” Meer informatie: www.estherhovers.nl en www.steenbergen-stichting.nl.


Bekijk ook deze items