terug

Esther Hovers wint Steenbergen Stipendium 2015

FP03
Foto: Ester Hovers
Met haar afstudeerproject ‘False Positives’ heeft Esther Hovers (1991) heeft de Steenbergen Stipendium prijs van 2015 gewonnen. Ze wint hiermee 5000 Euro. Pf sprak haar eind juli al, toen bekend werd dat zij bij een van vijf genomineerden hoorde. Lees het hele interview hier.

Met haar winnende project brengt Hovers intelligente bewakingssystemen onder de aandacht die zijn geprogrammeerd om verdacht gedrag op te merken. In Brussel fotografeerde zij verschillende ‘anomalieën’ die de camera’s kunnen herkennen. Dit zijn situaties waarin afwijkend gedrag wordt geregistreerd, zoals stilstaan, wegrennen of vaak achterom kijken. Deze situaties bootste zij na met mensen op de straat die deze verdachte houdingen aannamen.
Uit het juryrapport: ‘’Deze student toont zich zowel als een echte beeldmaker als onderzoeker. Feiten als uitgangspunt nemend, weet zij een beeldtaal te hanteren die diezelfde feitelijkheid uitdraagt. Tegelijk schept ze ruimte voor verbeelding, zowel bij zichzelf als bij de kijker.’’
Het complete juryrapport is hier te lezen.


Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2015 is nog tot en met 1 november te zien in het Nederlands Fotomuseum. 


Bekijk ook deze items