Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/generators/schema/article.php on line 52
terug

‘Neon portretten komen beste tot hun recht op pearl fotopapier’

Foto Annie Cooman
Foto Annie Cooman

Annie Cooman heeft bijzondere portretten gemaakt, waarbij mensen beschilderd zijn met fluorescerende verf en belicht worden met een black light. Ze wil weten van Fifo Color hoe haar afbeeldingen het beste tot hun recht komen.
“Ik heb portretten gemaakt van verschillende mensen, met verschillende huidskleuren. De mensen zijn beschilderd met fluorescerende verf. Ze mochten daarbij zelf aangeven wat ze mooi vonden. Buiten het uv-licht zijn de mensen in volledige duisternis gefotografeerd. Dankzij het uv-licht en de verf worden de verschillen tussen mensen opeens veel kleiner. Andere dingen gaan juist meer opvallen. Het was de eerste keer dat ik met fluorescerende verf heb gewerkt,” vertelt de Vlaamse Annie Cooman.
Cooman gaat een serie foto’s exposeren. De expositie vindt plaats in een groot lokaal, samen met andere fotografen en kunstenaars. Er kan gekozen worden voor witte of zwarte panelen. De lichtinval is nog niet bekend.
De fotografe denkt erover om de beelden mat te laten vervaardigen op het formaat 40×60 of 50×75. Ook overweegt ze om de beelden voor een lichtbak te plaatsen en op een transparant materiaal te laten printen.
Foto Annie Cooman
Foto Annie Cooman

Het advies:

De plek waar de afdrukken komt te hangen, is erg bepalend. Als ze de pech heeft dat haar werk recht tegenover een raampartij komt te hangen, moet er rekening worden gehouden met mogelijke reflectie. In de ideale situatie wordt de afdruk afgestemd op de ruimte waar het komt te hangen.
Voor dit advies gaan we ervan uit dat het werk niet recht tegenover een raam komt te hangen.
We denken dat deze black-light beelden het mooist tot hun recht komen op pearl fotopapier. Dit papier heeft een metallic-achtige hoogglans, waarbij de kleuren zeer fraai afsteken tegen de donkere achtergrond.
Als de ruimte het toelaat (wat betreft lichtval en reflectie) zal het ook heel mooi zijn om de afdruk achter acrylaat te verlijmen. De voorkeur gaat dan uit naar acrylaat van zo’n 10 millimeter dik, in plaats van acrylaat van 3 millimeter dik. Het 3D-effect wordt namelijk sterker.
Als de beelden op duratrans afgedrukt worden en voor een lichtbak komen te hangen, moet rekening gehouden worden met het diepzwart wat in het beeld zit. Dit wordt namelijk ook verlicht, waardoor het diepzwart niet langer diepzwart is. Wij denken dat het beeld daardoor niet sterker wordt. Juist het grote contrast met de diepzwarte achtergrond en het ‘neon’ beeld vinden wij erg krachtig.
Ook een advies van een expert? Stuur een foto plus vraag naar redactie@pf.nl, onder vermelding van ‘afdrukadvies’.
Meer afdrukadviezen lezen? Je vindt ze hier.
Het afdrukadvies is al enige tijd geleden verstrekt. Annie Cooman laat in een reactie weten dat ze het advies heeft opgevolgd en het resultaat verbluffend is.


Bekijk ook deze items