terug

Materiaal: hout

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Dit keer alle aandacht voor het materiaal hout. Fifo biedt drie verschillende houttypes aan, elk met kenmerkende eigenschappen.

Welke soorten hout zijn er beschikbaar?

Je kunt kiezen voor het populaire steigerhout, een robuust materiaal. Dit type hout is er in drie uitvoeringen: blank, greywash of whitewash. Vurenhout is ook mogelijk, in een blanke (zonder bewerking) of whitewash uitvoering. Tot slot kun je nog kiezen voor Larikshout, een houttype met verfijnde nerven. Door de dikte van de planken Larikshout (5 centimeter) krijg je extra robuuste uitstraling.

Wat zijn de eigenschappen van dit materiaal?

Welk type hout je ook kiest, altijd wordt een montage gemaakt van verschillende planken. De planken worden standaard horizontaal gemonteerd, maar verticaal is ook mogelijk.
Steigerhout wordt geleverd in ongeveer 20 cm brede planken. In de onbewerkte versie zie je de eigenschappen van het hout goed terug. De whitewash heeft een dun wit laagje, dat maakt deze uitvoering geschikt voor portretten. De greywash geeft een verouderde look aan het hout. Een foto van een detail van een oude machine komt hierop volledig tot zijn recht.
De planken van vurenhout zijn ongeveer 9,5 cm breed en geschaafd. Dit betekent dat de planken een glad oppervlak hebben. Deze houtsoort leent zich uitstekend voor het vervaardigen van een portret of groepsfoto. Larikshout geeft door de dikte van de planken een mooie, stoere, uitstraling. De planken zijn ongeveer 5,5 cm breed.

Waar moet je op letten bij de keuze van dit materiaal?

Niet alle beelden komen goed tot hun recht op hout. Om het effect van het materiaal volop te benutten, moet de afbeelding wel geschikt zijn. Omdat hout een natuurproduct is, moet je met een aantal zaken rekening houden. Noesten, nerven en oneffenheden geven het hout extra charme en zullen altijd zichtbaar blijven. Daarnaast kan het voorkomen dat door de werking van het hout een barst in een plank kan komen of een plank gaat buigen. Dit is een eigenschap van het materiaal, dit zorgt ook voor de ‘levende’ uitstraling. Dat betekent wel dat je moet nadenken over waar je het kunstwerk gaat ophangen: een houten paneel boven een radiator te hangen is geen ideale situatie.
Natuurlijk zorgt Fifo Color ervoor dat het beeld zo optimaal mogelijk wordt gepositioneerd, zodat er geen naden of noesten door bijvoorbeeld de ogen lopen.

Wanneer kies je niet voor hout?

Hout is een stoer, robuust materiaal. Heb je heel gedetailleerde foto’s en wil je dat deze details goed zichtbaar blijven? Kies dan niet voor hout. Let ook op of het type beeld geschikt is voor hout. Stoer en robuust kan, evenals romantische beelden op vurenhout (al dan niet met whitewash). Bedenk goed waar je het kunstwerk wil hangen en of hout past binnen deze sfeer.

Extra mogelijkheden?

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Alle montages worden in huis gemaakt bij Fifo Color, dus ze zijn erg flexibel wat betreft maatvoeringen. Kijk voor meer informatie op www.fifocolor.nl.
Heb je een vraag over het afdrukken op de verschillende materialen? Stuur hem naar redactie@pf.nl. Fifo Color geeft je dan persoonlijk materiaal-advies zodat jouw beeld het beste tot zijn recht komt.


Bekijk ook deze items