terug

Materiaal: geborsteld aluminium met witte basis

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je op letten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Ditmaal alle aandacht voor geborsteld aluminium met witte basis.

Wat is geborsteld aluminium met witte basis?

Dit is een afwerkingvorm van dibond. Het wordt ook wel geborsteld dibond genoemd. Dibond is een sandwich-plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen en materiaaltypes. Aan de buitenzijden (voor- en achterzijde) is een dunne laag aluminium voorzien van een witte lakkleur. De kern wordt gevormd door een stevige kunststofplaat. Hierdoor ontstaat een strakke, vormvaste en fraaie basis voor de afbeelding. Bij het geborstelde aluminium wordt met witte inkt eerst een basis voor de afbeelding aangebracht. Om de witte laag, waar de afbeelding op wordt gedrukt, blijft een rand over van geborsteld aluminium. Deze vormt als het ware een passe-partout om de afbeelding.

Wat zijn de eigenschappen van dit materiaal?

Geborsteld dibond heeft een aluminium of rvs-look. Hierop kan geprint worden wanneer de plaat een witte basis heeft gekregen. Onder de foto wordt eerste een laag dekkende, witte inkt gespoten. Hierdoor gaat het ruwe, aluminium effect enigszins verloren. Daarom wordt er meestal voor gekozen om een passe-partout ruimte om de foto vrij te houden. Het is ook mogelijk om het beeld wat ‘op te lichten’ door er een dun zwart lijntje omheen te zetten. Dibond panelen zijn vormvast en zowel water- als zonlichtbestendig, dit maakt het materiaal zeer geschikt voor binnen- en buitengebruik. Het materiaal is licht, stevig en duurzaam.

Waar moet je op letten bij de keuze van dit materiaal?

Omdat de afbeelding wordt geprint op een witte basis, zijn alle kleuren en details goed zichtbaar. De structuur van dibond geeft een licht reflecterende werking bij verschillende lichtinvallen en is daarom ook zeer geschikt om in een ruimte met veel zonlicht te hangen. De kleuren en het contrast in de foto worden versterkt door verschillende lichtinvallen, bijvoorbeeld wanneer je langs het werk loopt. Je foto wordt net zo scherp geprint als op fotopapier. Groot voordeel is dat dibond geschikt is voor binnen- én buitengebruik. Door de rand van geborsteld aluminium krijgt je afbeelding een luxere uitstraling, het geheel wordt zo nog meer een schilderij.

Wanneer kies je niet voor geborsteld aluminium met witte basis?

Dankzij de witte basis is het geborstelde aluminium geschikt voor verschillende typen foto’s. Portretten, zwart-wit, productfoto’s: het kan allemaal. Door te kiezen voor de witte laag, gaat het ruwe effect van het geborstelde aluminium een beetje verloren. Als je op zoek bent naar dat ruwe effect, kun je dus beter niet kiezen voor een witte laag. Of je een rand om je afbeelding wilt, is afhankelijk van je smaak, de wensen van je klant en de plek waar je de foto gaat hangen. Ben je op zoek naar een ingetogen effect? Ga je voor een zachte uitstraling? Of wil je alleen je foto laten zien, zonder ‘opsmuk’? Dan is geborsteld aluminium met witte basis misschien niet de beste optie.

Extra mogelijkheden?

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Je kunt kiezen voor verschillende ophangsystemen. En door een zwart lijntje om de afbeelding te laten plaatsen, springt je afbeelding er nog meer uit. Nog meer mogelijkheden? Kijk op www.fifocolor.nl. Heb je een vraag over het afdrukken op de verschillende materialen? Stuur hem naar redactie@pf.nl. Fifo Color geeft je dan persoonlijk advies over waarop jouw beeld het beste tot zijn recht komt.


Bekijk ook deze items