terug

Materiaal: canvas versus rubberdoek

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Als fotograaf is het soms best lastig om de juiste keuze te maken qua materiaal. Daarom besteden we dit jaar op www.pf.nl extra aandacht aan de mogelijkheden die er zijn. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen? Waar moet je opletten? Hoe houd je in de bewerking rekening met het gekozen materiaal? Om de week verschijnt op de website een kort artikel over een type materiaal en zijn eigenschappen. Een expert van Fifo Color vertelt waar je rekening mee moet houden. Dit keer een vergelijking tussen rubberdoek en canvas.

Wat is canvas?

Canvas is een linnen doek wat opgespannen wordt op een spieraam. Het is een ‘fotografische’ vervanger is voor een olieverfschilderij. Kwaliteitscanvas heeft als hoofdbestanddeel katoen en wordt door de betere fabrikanten gemaakt. Er zijn diverse soorten: mat canvas tot en met de Artist canvas. De laatste is voorzien van een mooie eiglans. De verschillen zitten in de weergave van het beeld en de textuur van het doek.

Wat is rubberdoek?

Met behulp van hoogwaardige printers maakt Fifo ook afdrukken op Frontlit Rubberdoek materialen Dit gebeurt met speciale inktsoorten, waaronder de milieuvriendelijkere latex inkten. Het doek is waterafneembaar en vochtbestendig. Geschikt voor het lounge-terras in de tuin of de badkamer. Het is ook goed toe te passen voor ruimtes waar veel mensen komen die vaak ‘kijken met hun handen’.
Rubberdoek kan opgespannen worden op een spieraam, als canvas, maar ook geleverd worden met een zoom en zeilringen, zodat het in een frame buiten kan hangen.

Wat zijn de eigenschappen van canvas?

Canvas van goede kwaliteit is een duurzaam product, waar je jaren plezier aan beleefd. In een hol klinkende ruimte zorgt canvas ervoor dat dit effect afneemt. Het is ook mogelijk om in het canvas geluidsabsorberend materiaal aan te brengen, zodat het beeld aan de wand ook het geluid absorbeert.

Wat zijn de eigenschappen van rubberdoek?

Rubberdoek heeft dezelfde eigenschappen als canvas. Daarnaast is het water- en vochtbesteding, is het afneembaar en blijft het doek lange tijd mooi strak gespannen op het frame.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de materialen?

Canvas van katoen is voor gebruik binnenshuis. Bij canvas zijn er meer opties met betrekking tot de afwerking en textuur van het oppervlak.
Rubberdoek is, mits met de juiste inkten geprint, waterbestendig en kan gebruikt worden voor binnen en buiten.

Foto Fifo Color
Foto Fifo Color

Waar moet je op letten bij de keuze van canvas?

Er zijn vele kwaliteiten van materialen die in de markt allemaal canvas worden genoemd, maar grote kwaliteitsverschillen vertonen op korte en/of lange termijn. Een kwalitatief goed doekmateriaal in combinatie met het gebruik van originele inkten, hoogwaardige printers en niet te vergeten een houten frame van goede kwaliteit, zorgen voor een optimaal eindproduct met mooie kleurweergave en detaillering, waar je jarenlang plezier aan kan beleven.
Een kwalitatief goed houten frame is een frame dat is opgebouwd uit lagen hout. Dit frame zal niet snel torderen of kromtrekken. Goedkope frames zijn uit één stuk hout gemaakt en kunnen daardoor sneller kromtrekken.

Waar moet je op letten bij de keuze van rubberdoek?

Bij het rubberdoek is het van belang om bij grotere formaten te kiezen voor een rubberdoek wat sterk/dik genoeg is. Indien het op een stevig frame zit en goed is gespannen, kan dit jaren mee gaan.

Wanneer kies je niet voor canvas?

Een canvas zit gespannen op een houten frame van bijvoorbeeld 2, 4 of 6 cm dikte. Dit betekent dat het vrij ‘robuust’ over kan komen. Als je een heel teer beeld hebt, en je wilt dat effect versterken, kies dan voor een ander materiaal. Bijvoorbeeld een FineArt papiersoort.

Wanneer kies je niet voor rubberdoek?

Rubberdoek heeft de eigenschap dat het contrast van het beeld iets wordt verhoogd in vergelijking met canvas op katoenbasis. Dit betekent dat afbeeldingen die witte en donkere partijen hebben met een heel fijne doortekening niet altijd even goed weergegeven zullen worden. In dat geval kun je beter voor een canvas op katoenbasis kiezen. Bijvoorbeeld het Artist Canvas.

Extra mogelijkheden canvas?

Zoals al eerder genoemd, is het mogelijk om met een canvas aan de wand enig geluid te reduceren. Een luxere afwerking in een baklijst is ook mogelijk, hiermee kun je de canvas ‘upgraden’ en een chiquere uitstraling meegeven.

Extra mogelijkheden rubberdoek?

Een rubberdoek kan ook in heel grote formaten geproduceerd worden en als grote banner in een spanraam van staal buiten gehangen worden.
Nog meer mogelijkheden? Kijk op www.fifocolor.nl.
Heb je een vraag over het afdrukken op de verschillende materialen? Stuur hem naar redactie@pf.nl. Fifo Color geeft je dan persoonlijk advies over waarop jouw beeld het beste tot zijn recht komt.


Bekijk ook deze items